BiH: Stigli prvi rezultati izbora

Poraz dosadašnjeg člana Predsedništva Harisa Silajdžića, ubedljiva pobeda SNSD Milorada Dodika i više od 70.000 nevažećih listića obeležili su izbore u BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2010.

07:32

Default images

Bošnjački kandidat Bakir Izetbegović, srpski Nebojša Radmanović i hrvatski Željko Komšić, biće novi članovi predsedništva BiH, pokazuju rezultati izbora.

Dosadašnji premijer i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik osvojio je najveći broj glasova na izborima za predsednika Republike Srpske.

Kako je saopšteno, sistem brojanja koji je korišćen na ovim izborima je takav da do jutarnjih časova nisu bili poznati ni približni rezultati za ostale nivoe vlasti.

Na mesto bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića doći će Bakir Izetbegović, sin osnivača Stranke demokratske akcije Alije Izetebegovića, dok će Nebojša Radmanović i Željko Komšić ostati u tom tročlanom telu, pokazuju preliminarni rezultati izbora. Izetbegović je najavio da će mu prioritet u narednom periodu predstavljati zemlje regiona, pre svega susedi.

"Da popravim odnose u regionu, da li će neko prvi ovde doći ili će neko prvi krenuti odavde, to ćemo se dogovoriti, ali najvažnije su susedne zemlje, a zatim normalno zemlje koje su garant Dejtonskog sporazuma. Posle toga, zemlje od kojih možemo imati ekonomsku korist, razmenu, gde možemo naći posla za naše firme", izjavio je Izetbegović i dodao da su u BiH "sazreli uslovi za jednu mudriju politiku koja će građanima i narodima zemlje pružiti više od ovoga što je bilo do sada".

Novoizabrani bošnjački član predsedništva ocenjuje da su narodi "umorni od upornog natezanja i razvalačenja živaca", da je vrijeme da smirimo zaista stvari ovde i da se okrenemo jednom bolejm životu, da napravimo mir sigurnost stabilnost poslovni ambijent. mi smo bogata zemlja, zašto bi nam građani bili siromašni? to se da napraviti, samo se treba složiti i dogovoriti. Neizvesno je bilo i u trci za srpskog predstavnika u Predsedništvu, ali je na kraju tesnom većinom pobedu odneo Nebojša Radmanović, kandidat vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Po broju glasova iza njega sledi kandidat opozicione koalicije "Zajedno za Srpsku" Mladen Ivanić.

Radmanović je osvojio 153.893, odnosno 50,05 posto, a Ivanić i koalicija "Zajedno za Srpsku" 144.988, odnosno 47,15 posto.

Partija demokratskog progresa najavila je danas da neće prihvatiti rezultate izbora za srpskog člana Predsedništva BiH sve dok Centralna izborna komisija ne ispita postojanje 56.000 nevažećih glasačkih listića za taj izborni nivo.

Ta stranka navodi da je lider PDP-a i kandidat opozicione koalicije "Zajedno za Srpsku" Mladen Ivanić osvojio je 46,90 odsto glasova, a njegov protivkandidat iz vladajućeg SNSD-a Nebojša Radmanović 49,87 odsto glasova.

Dosadašnji premijer Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik na izborima za predsednika Republike Srpske osvojio je najviše glasova i stekao prednost dva puta veću u odnosu na protivkandidata Koalicije zajedno za Srpsku Ognjena Tadića.

Slavilo se i u Sarajevu i to u sedištu SDP-a čiji je kandidat Željko Komšić odneo ubedljivu pobedu nad protivkandidatkinjom iz HDZ-a Borjanom Krišto.

"SDP je politička partija koja želi da ujedini zemlju, SDP je politička partija koja želi da okupi sve one koji su spremni da rade na zajedničkoj budućnosti za povu zemlju, koji su spremni zajedno da otvore jednu novu istorijsku stranicu da krenemo i da damo šansu za novi početak. Mi smo za to dobili mandat građana", rekao je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Brojanje glasova za Državni parlament, prema rečima predsednice Centralne izborne komisije, ide izuzetno sporo, pa je nemoguće govoriti o rezultatima.

Ipak Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić proglasio je pobedu ispred Srpske demokratske stranke.

Strani mediji o izborima

Izborima u BiH bavili su se i srednjoevropski mediji, koji ocenjuju da preliminarni rezultati i sama atmosfera potvrđuju etničke podele zemlje.

Češki dnevnik „Lidove novini“ ocenjuje da su izbori u BiH bili vrlo važni jer su odlučivali da li će se Bosna izvući iz stagnacije i eventualno krenuti ka članstvu u EU i NATO.

Dugotrajni etnički sporovi i nacionalističke tendencije zvaladali su, međutim, političkom scenom BiH još dugo pre izbora, upozorio je češki dnevnik.

Po oceni češkog lista na nacionalističke karte su u predizbornoj kampanji zaigrali pre svega bosanski Srbi, premda sklonosti da traže ekskluzivni položaj u okviru države imaju i bosanski Hrvati.

Slovački list SME navodi da preliminarni rezultati izbora za tročlano predsedništvo potvrđuju da će ono ostati etnički podeljenih mišljenja o budućnosti BiH.

Poljski dnevnik „Žečpospolita“ piše da je zbog uzajamnog nepoverenja srpskih i bošnjačkih elita praktično prestao da funkcioniše parlament BiH.

„Pošto nema (odgovarajućih) zakona onemogućen je napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji", upozorio je poljski list.

„Žečpospolita“ zaključuje da ako se na izborima potvrde prognoze raspoloženja birača, ni novi parlament ni kolektivni šef države neće moći da prevaziđu sadašnji zastoj Bosne.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: