Protest protiv Zakona o penzijama

Na sindikalnom protestu u Kruševcu zatraženo povlačenje Zakona o penzijama.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

19:05

Default images

U organizaciji Samostalnog sindikata u Kruševcu je održan prvi u nizu najavljenih protesta zbog loše ekonomske situacije i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Sa skupa je najavljeno da će Samostalni sindikat zatražiti organizovanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili protiv predloženih izmena Zakona. Radnici traže i povećanje minimalne zarade.

Na centralnom gradskom trgu u Kruševcu okupilo se oko 1.500 ljudi. Radnici kažu da od svog rada više ne mogu da žive, a zbog najavljenih izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju strahuju i za svoju budućnost.

Na prvom u nizu zakazanih protesta bilo je i penzionera, koji kažu da jedva sastavljaju kraj s krajem i da ih najavljene izmene Zakona dodatno plaše.

Samostalni sindikat traži povlačenje predloga izmena i dopuna Zakona iz skupštinske procedure i, prema rečima predsednika Ljubisava Orbovića, zatražiće da se i građani na referendumu izjasne o tome. Ukoliko bi ovakav zakon bio usvojen, Orbović kaže da bi penzije bile niže za 25 odsto.

"Počinjemo danas i nastavljamo u svim gradovima Srbije i svaki put će nas biti više. Dan za danom ići ćemo od grada do grada sve dok ne dođemo u Beograd, ali ne da tamo prošetamo tri sata, već da budemo sve dok ne rešimo sva pitanja", poručio je on.

Broj radnika koji su došli u Kruševac bio je manji od očekivanog, ali organizatori protesta kažu da je to prvi u nizu i da masovniji skupovi tek predstoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: