Raskinut ugovor o prodaji Prosvete

Ugovor o prodaji izdavačkog preduzeća "Prosveta" raskinut je 15. septembra, rečeno je danas u Agenciji za privatizaciju.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

11:44

Default images

Tako je vlasnik kompanije IPS i knjižara “Mamut”, Dejan Pantović, pošto je ostao bez izdavačkog preduzeća “Rad”, ostao i bez “Prosvete”.

Potpredsednica štrajkačkog odbora Izdavačkog preduzeća "Prosveta" Ljubica Muhić Stjepanović izjavila je da od države očekuju da ispravi grešku kako "Prosveta" ne bi nestala.

Ugovor je raskinut zbog neuplaćivanja druge rate za prodati kapital i neispunjavanja obaveza koje predviđa socijalni program.

U Agenciji za privatizaciju je rečeno da je Ugovor o prodaji izdavačkog preduzeća "Prosveta" definitivno raskinut juče pošto kupac "Prosvete" "Medija II" nije uplatila drugu ratu za prodati kapital, niti je ispunila obaveze precizirane socijalnim programom.

Muhić Stjepanović je rekla da u Prosveti očekuju da država, kako to zakon nalaže, pozove predstavnike reprezentativnih sindikata u toj kući da, uz saglasnost lokalne samopurave, odnosno opštine Stari grad, predlože privremenog zastupnika akcijskog kapitala "Prosvete".

Tek kada on bude imenovan stiču se uslovi za pregovore o prekidu štrajka, precizirala je predsednica štrajkačkog odbora.

"Naravno da ćemo tražiti da štrajk bude plaćen jer sama činjenica da je ugovor raskinut dokazuje da smo bili u pravu i da je štrajk opravdan. Sve vreme smo ukazivali na loše poteze kupca koji je naneo ogromnu štetu srpskoj kulturi, zaposlenima i akcionarima", rekla je ona.

Muhić Stjepanović je sa žaljenjem konstatovala da je mnogo "Prosvetine" imenovine u međuvremenu rasprodato pa se postavlja pitanje šta će i gde će da radi 74 zaposlenih u "Prosveti".

Ona je podsetila i da je deo Pozorišta "Boško Buha" od 264 kvadratna metra "Prosvetina" imovina i da se ne zna šta je kupac "Prosvete" sa kim je kupoprodajni ugovor raskinut, Dejan Pantović sa tim uradio.

Ocenila je da mora da se uradi i popis knjiga u knjižari "Geca Kon" gde već osam meseci, umesto knjiga, stoje plakati sa štrajkačkim parolama i zahtevima da država raskine ugovor sa vlasnikom “Prosvete”.

Iako zadovoljnni odlukom Agencije za privatizaciju da raskine kupoprodajni ugovor sa kompanijom “Medija II”, radnici pitaju zašto se toliko čekalo.
Agencija za privatizaciju nekoliko puta je produžila rokove kompaniji “Medija II” Dejana Pantovića da izmiri svoje obaveze. Šansu da zadrži prosvetu Pantović međutim nije iskoristio.

Dejan Pantović je preko svoje kompanije “Medija II”, prosvetu kupio na tenderu u junu 2009. godine, za nešto vise od 3 miliona evra.

Na isti način pre manje od mesec dana ostao i bez izdavačkog preduzeća “Rad”, koje je kupio samo dva meseca pre “Prosvete”, za 126 miliona dinara.

Kompanija “Medija II” u ovom trenutku je u blokadi nešto više od 330 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: