Pjongjang oslobodio posadu broda

Severna Koreja oslobodila 7 članova posade južnokorejskog ribarskog broda, koji su proveli mesec dana u pritvoru pošto su ilegalno ušli u severnokorejske vode.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.09.2010.

15:44

Default images

Pjongjang je, istovremeno, ponovo zatražio od Seula pomoć u vidu pirinča, cementa i teške mašinerije kako bi sanirao posledice nedavnih poplava.

Predsednik Južne Koreje Li Mjung-bak nazvao je taj poziv "korakom napred" u zategnutim odnosima dveju zemalja.

On je, po dolasku na vlast pre dve godine, ukinuo isporuke pirinča severnom susedu, tražeći od Pjongjanga da najpre odbaci nuklearne ambicije. Bilateralni odnosi su posle te odluke pali na najniži nivo u poslednjih 20 godina.

Napetost je eskalirala ove godine zbog potapanja južnokorejskog ratnog broda, za koje je Seul optužio Pjongjang, i zbog niza vojnih vežbi u regionu koje su zajedno izvele Južna Koreja i SAD.

Agencije su ocenile da bi najnoviji potez Severne Koreje mogao doprineti smanjenju napetosti u odnosima dveju zemalja.

Južnokorejski Crveni krst je prošle sedmice ponudio Severu lekove, hranu i osnovne životne potrepštine u vrednosti od 8,5 miliona dolara. Pjongjang je, umesto toga, u subotu zatražio pirinač i građevinsku opremu i materijal.

Južnokorejski brod je presretnut 8. avgusta dok je ribario u teritorijalnim vodama Severne Koreje, blizu obale, podsetile su agencije.

Severnokorejske vlasti su oslobađanje ribara, izručenih južnokorejskim zvaničnicima, nazvale "humanitarnim gestom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: