Eštonova i Tadić o rezoluciji

Stručnjaci očekuju da će predsednik Srbije Boris Tadić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na sastanku u Briselu usaglasiti sadržaj rezolucije o Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2010.

14:31

Default images

Tadić se večeras sastao sa šeficom diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton u okviru konsultacija sa Unijom o rezoluciji o Kosovu.

Kako se očekuje, oni bi večeras trebalo da se dogovore o sadržini rezolucije. Neposredno pre sastanka, Političko-bezbednosni Komitet EU trebalo je da potvrdi zajednički stav svih članica Unije koji će Eštonova preneti Borisu Tadiću.

Boris Tadić i Ketrin Ešton sastaju se drugi put ove godine a razgovaraće o istoj temi - Kosovu. Prema nezvaničnim saznanjima, Eštonova će Tadiću preneti insistiranje EU na dijalogu između Prištine i Beograda.

Premijer Srbije Mirko Cvetković otišao je “korak dalje” od današnjeg sastanka. On veruje da će na zasedanju Generalne skupštine UN, 9. septembra, biti usvojena rezolucija o Kosovu koju je podnela Srbija, ali sa tekstom koji je prihvatljiv i za Evropsku uniju.

S druge strane, zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da je ponižavajuće za građane da dva dana pred zasedanje Generalne skupštine UN ne znaju kakav je tekst rezolucije Srbije o Kosovu i Metohiji.

Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort kaže da veruje da će Boris Tadić i Ketrin Ešton večeras postići dogovor o rezoluciji o Kosovu što bi omogućilo da ona kosenzusom bude usvojena na Generalnoj skupštini UN.

Vordsvort je potvrdio da su članice EU postigle saglasnost o tekstu rezolucije i rekao da su formulacije takve da se ne predodređuje pitanje državnosti Kosova niti se traži od Srbije da prizna Kosovo.

Vejvoda očekuje usaglašen stav

Direktor Balkanskog foruma za demokratiju Ivan Vejvoda očekuje usaglašen stav predsednika Tadića i Ketrin Ešton, zajednički nastup s kojim će se ići pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Ivan Vejvoda (FoNet)
“Čini mi se da je značajno za nas da su sve zemlje EU, svih 27 zemalja usaglasile svoj stav. Tu je i pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisno Kosovo, ako su one pristupile zajedničkom stavu, a na neki način one drže našu stranu u ovoj stvari, to znači da je sazreo trenutak da Srbija zajedno sa svim zemljama te sadašnje i buduće porodice, a to je EU, ide dalje ka onome što je bitno, a to su ti budući razgovori između Beograda i Prištine“, kazao je Vejvoda, gostujući u Vestima TV B92.

Vejvoda smatra da je stav da se sa saveznicima - zemljama članicam Evropske unije zajednički uđe u pregovore, razborita i trezvena politika vlasti u Srbiji.

“Mislim da je odluka da se ide na usaglašeno i kompromisno rešenje proistekla iz činjenice da bi konfrontacija zaista bila pogubna, da bi to unazadilo neke pregovaračke pozicije koje su bile veoma sužene za Srbiju. Kada je Kosovo u pitanju, čini mi se da bi konfrontacija taj mali i sužen prostor još više suzila“, rekao je Vejvoda.

Posle današnjeg razgovora Borisa Tadića i Ketrin Ešton trebalo bi da bude poznato da li će Srbija sa EU imati dogovor o tekstu Rezolucije.

Eštonova se verovatno neće mnogo udaljiti od stava koji je iznela 22. jula, a ono što se očekuje jeste da će ponuditi predsedniku Srbije početak uspostavljanja odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog. Možete pogledati snimak gostovanja Ivana Vejvode u vestima TV B92.

"Ozbiljna predanost Srbije"

Političko-bezbednosni komitet Evropske unije (EU) je danas, u Briselu, zaključio da postoji "ozbiljna predanost Srbije" za dogovor s EU o usaglašenom pristupu predstojećoj raspravi o Kosovu u Generalnoj skupštini UN.

Kako su agenciji Beta preneli zvaničnici EU, rečeno je i da treba sačekati večerašnji susret predsednika Srbije Borisa Tadića i visoke predstavnice za spoljnu politike i bezbednost EU Ketrin Ešton da bi se videlo u kojoj meri je to usaglašavanje stavova moguće.

U "zajedničkim polazištima", kako se zvanično zovu usvojene smernice članica EU za razgovor Eštonove s Tadićem, nema formulacije da je EU spremna da ponudi "dobre usluge" za dijalog Beograd-Priština o, kako su to najpre rekli neki izvori u Briselu, "praktičnim pitanjima", već samo za "dijalog" u funkciji evropske budućnosti i Srbije i Kosova.

Rumunija i Kipar su ujedno u posebnom aneksu "polazišta" stavili do znanja da Međunarodni sud pravde svojim "savetodavnim mišljenjem" nije ušao u suštinu kosovskog problema i pravnih posledica samoproglašenja nezavisnosti u Prištini.

Bukurešt podvlači da je bitna budućnost odnosa Srbije i Evropske unije, odnosno integracija Srbije u EU, isto kao i poštovanje teritorijalnog integriteta.

Kipar je predočio da se ne može osporiti pravo Srbiji da se bori protiv secesije Kosova i traži pregovore o svim otvorenim pitanjima.

U smernicama se govori o ponudi za dijalog koji bi bio u funkciji evropske budućnosti Srbije i Kosova i u cilju boljeg života ljudi. Ne govori se ni o praktičnim, niti pitanjima "od životne važnosti", kako je to navođeno u nekim medijima, ali se ne spominju ni pitanja jednostranog otcepljenja Kosova, isto kao ni pregovori o svim otvorenim pitanjima, što je dosad tražila Srbija.

Usvojena polazišta sadrže i formulaciju da se "prima na znanje" da te smernice Eštonovoj za razgovore s Tadićem ne dovode u pitanje pravo članica EU da odnose s Kosovom temelje u skladu sa sopstvenom praksom i međunarodnim pravom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: