Premijer otvorio radove na gasovodu

Prva faza radova na magistralnom gasovodu Niš–Leskovac–Vranje, dugom 52 kilometra, otvorena je u opštini Doljevac.

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2010.

12:38

Default images

Gasifikacija ovog dela Srbije trebalo bi da bude završena do početka realizacije panevropskog projekta “Južni tok”, a priključenje industrije i domaćinstava očekuje se u sledeće dve godine.

Stavljanjem potpisa premijera Srbije i čelnika “Jugorosgasa” na cev budućeg gasovoda, simbolično su otpočeli radovi na izgradnji prve faze magistralnog gasovoda od Niša do Leskovca i Vranja.

Premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je značaj izgradnje infrastrukturnih projekata.

“Dodatni značaj infrastrukturnih projekata je što oni s jedne strane kreiraju nova radna mesta u momentu kada se oni grade, a zatim i kasnije kada su izgrađeni kroz podsticaje koje daju”, podseća on.

Za ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Konuzina ovaj projekat predstavlja nastavak saradnje dveju zemalja.

“U ovom domenu imamo stratešku saradnju koja zajedno sa saradnjom u politici, u prosveti, u kulturi, u vojnoj sferi, formira strateško partnerstvo između naše dve zemlje”, ocenio je on.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović kaže da je sada izvesna i trasa “Južnog toka” koji, prema studiji izvodljivosti čija je izrada u toku, u Srbiju ulazi kod Zaječara, a izlazi kod Subotice.

“Ja ne mogu da komentarišem ono što se predsednici dogovaraju, pošto je i ovaj projekat posledica međudržavnog sporazuma. Informacije koje sam vam ja izneo jesu oficijelne informacije. Dakle i u ovom momentu studija izvodljivosti za Srbiju se radi na osnovu ovih parametara”, rekao je Bajatović.

“Ja samo mogu da vam kažem da Srbija nije jedini učesnik ‘Južnog toka’. Tačno je, nama bi najbolje odgovarala najduža trasa jer bi tada bili najveći prihodi, najkorisnije bi bilo za nas”, naveo je on.

Ministar energetike Petar Škundrić objasnio je da je ovaj projekat samo deo većeg projekta gasifikacije zemlje.

“Ovaj projekat je deo nacionalnog programa gasifikacije Republike Srbije. Želja Ministarstva rudarstva i energetike i Vlade Republike Srbije je da se gasifikacija Srbije u potpunosti završi do realizacije velikog panevropskog projekta ‘Južnog toka’”, naveo je on.

Ministar energetike je najavio donošenje novog zakona koji će predviđati i mere za veću energetsku efikasnost.

"U toku ove godine završićemo jedan novi zakon koji će predvideti formiranje Fonda energetske efikasnosti koji će podsticajnim merama uticati ne samo da proizvođači, već i potrošači energije vode računa o visokom stepenu energetske efikasnosti", rekao je Škundrić.

Vrednost prve faze gasovoda Niš-Leskovac je oko 16 miliona evra. Ukupna vrednost projekta, uključujući magistralni gasovod do Vranja u dužini od 120 kilometara, i gradske mreže duž trase gasovoda, iznosi preko 40 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: