Ulje iz Robnih rezervi - 119 dinara

Ulje iz Robnih rezervi, kojim Vlada planira da reši nestašicu, biće prodavano po maksimalnoj ceni od 119 dinara po litru, odlučio je Vladin odbor za privredu.

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2010.

10:08

Default images

Vlada bi trebalo da predlog o korišćenju ulja iz Robnih rezervi usvoji na prvoj narednoj sednici, tako da će ono moći da se kupi u prodavnicma za dva-tri dana.

U Vladi očekuju da će, nakon ove intervencije, cena ulja na tržištu biti stabilizovana na 120 do 125 dinara.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ranije danas je ocenio da su nestašice jestivog ulja psihološke, te da se može reći da je taj problem praktično rešen.

"Ono što je važno za građane je da ulja ima dovoljno, da ne treba da podležu psihozi i da će snabdevanje biti normalizovano bukvalno u roku od dan-dva", izjavio je Cvetković.

Premijer je precizirao da je ulje koje će biti pušteno na tržište iz Robnih rezervi svojevremeno kupljeno od domaćih proizvođača, tako da se ne radi ni o kakvoj zameni za tu životnu namirnicu.

Cvetković je istakao da je Srbija veliki izvoznik ulja, koji je njen peti izvozni poljoprivredni artikal, tako da je potpuno besmisleno da u zemlji koja 40 odsto svoje proizvodnje izvozi, nema dovoljno ulja.

Podsetimo, najavu proizvođača da će cenu ulja podići na 145 dinara država je odlučila da predupredi sa 5.000 tona ulja iz robnih rezervi, što bi trebalo da bude dovoljno za naredna dva do tri meseca.

"Sramno za Srbiju"

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za B92 da je situacija sa nestašicom ulja sramna za Srbiju, da se ponovo vraća na devedesete godine, da imamo tri proizvođača koja drže celo tržište i koji imaju kartelsko udruživanje.

“Mi nemamo robne rezerve, robne rezerve ne funkcionišu, par godina unazad one se ne obnavljaju. Prema tome, zahtevamo ukidanje carina od 30 posto i otvaranje tržišta Srbije, jer ovakav način ne vodi ničemu. Pokazuje jedno ili drugo, da ili je neko nesposoban ili je neko mnogo moćniji i jači od same države", kaže Papović. “Prema tome, nemojte potrošačima Srbije da vređate dostojanstvo, intelekt, otvorite tržište Srbije, dajte do znanja da postoji kartelsko udruživanje, da postoji monopolsko ponašanje kada je u pitanju ulje”, poručuje on.

“Ako već komisija za praćenje cena i životnog standarda ne funkcioniše, ako ne funkcioniše Savet za zaštitu potrošača, nek premijer Vlade donese odluku i uredbu da se ukine ta carina. Ja ne znam koga država štiti, potrošače ili proizvođače”, pita se Papović.

On ujedno i podseća da postoji antimonopolski zakon i komisija, odnosno Komisija za zaštitu konkurencije, koji bi mogli da dokažu da na tržištu Srbije pstoji kartelsko udruživanje i monopolsko delovanje.

“Dajte da država napokon primenjuje one mehanizme koje ima na raspolaganju, koje je donela, zakone, uredbe, pravilnike. Ako ne želi da poštuje, onda se postavlja pitanje da li je to opstrukcija iz znanja ili neznanja. Ako je iz neznanja, onda neka prizna da su monopolisti mnogo jači od države i da praktično oni vode državu”, zaključuje Papović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: