SEEMO zabrinut zbog Zaječara

Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) zabrinuta je odnosom gradonačelnika Zaječara Boška Nicića prema medijima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.08.2010.

18:14

Default images

Ničić je, kako tvrde novinarska udruženja, sprečio preduzeća i javne institucije u Zaječaru da izdaju saopštenja bez konusultacija sa njim.

Direktori kompanija i javnih institucija sada osećaju da moraju da strahuju za svoje radno mesto ako ne budu u saglasnosti sa direktivom, a novinari su ograničeni u njihovom izveštavanju o aktuelnim poslovima, ističe SEEMO u saopštenju.

Ova direktiva je restrikcija prava na informacije i slobodno izražavanje, i u suprotnosti je sa zakonom Srbije o javnom informisanju, koji ne dozvoljava, kako indirektno, tako ni direktno, ograničenje ili kršenje slobodnog toka informacija, podseća ova organizacija.

“Stavljajući medije pod pritisak samo će ohrabriti cenzuru", upozorio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

“Novinari bi trebalo da budu u mogućnosti da se izražavaju slobodno i izvršavaju svoj posao bez bilo kakvog mešanja od strane lokalnih vlasti. Otvoreno okruženje za medije koje omogućava slobodan protok informacija je osnovni princip svakog demokratskog društva", podsetio je on dodajući da je vitalno za novinare i pripadnike medija da slobodno izveštavju o tekućim poslovima.

“Srbija je nedavno pokazala više pozitivnih pomaka u oblasti medija, a ograničenje protoka informacija od strane gradonačelnika Zaječara je alarmirajuće", naglasio je Vujović dodajući da SEEMO podržava Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije u njihovim saopštenjima u vezi ovog slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: