Položaj mladih u Srbiji nepovoljan

Položaj mladih u Srbiji nije ni izbliza povoljan kao što bi trebalo da bude, ali je bolji nego ranije, ocenjuje ministarka omladine Snežana Samardžić-Marković.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.08.2010.

15:47

Default images

Povodom Međunarodnog dana mladih, ministarka je rekla da će položaj mladih biti bolji posle donošenja Zakona o mladima.

Usvajanje tog zakona se, prema njenim rečima, očekuje do 12. avgusta naredne godine.

"Zakon o mladima treba da se donese u toku trajanja Međunarodne godine mladih, koja počinje sutra", rekla je Samardžić-Markovićeva i dodala da, osim Strategije za mlade i Akcionog plana, u Srbiji ne postoji nikakav institucionalni, formalni okvir za brigu o njima.

Ona je rekla da je veoma važno što će jedna cela godina biti posvećena mladima, posebno na globalnom nivou, jer od sedam milijardi ljudi, koliko ih postoji na planeti, samo jednu milijardu čine mladi, koje zovu "zlatna milijarda" i o kojima se mora voditi računa.

Prema njenim rečima, najveći problemi sa kojima se mladi u Srbiji susreću su nezaposlenost, neinformisanost i nedostatak kvalitetne ponude za provođenje slobodnog vremena.

"Problem nezaposlenosti mladih je i najteži", rekla je Samardžić-Markovićeva, podsećajući da je Ministarstvo pokrenulo "Program omladinskog preduzetništva", kroz koji je čak 170 mladih uspelo da otvori svoja preduzeća.

Samardžić-Markovićeva je, pored tog programa, navela i programe "Prva šansa", start-ap kredite, kao i Strategiju zapošljavanja mladih u okviru Nacionalne strategije za mlade.

"Kada je u pitanju problem neinformisanosti, otvorili smo 106 kancelarija za mlade", kazala je Samardžić-Markovićeva, ukazavši da one pomažu u rešavanju problema mladih kroz organizovanje radionica, kulturnih manifestacija i neformalno obrazovanje.

Ministarka omladine i sporta najavila je da će nova, 107. po redu Kancelarija za mlade biti sutra otvorena u Apatinu.

Međunarodni dan mladih, 12. avgust obeležiće Kancelarije za mlade od Preševa do Subotice, rekla je ona i dodala da će, između ostalog, mladi u Pančevu organizovati "Rashlađivanje" - besplatan ulaz na bazen, dok će beogradska Kancelarija deliti interrejl karte.

Omladina u Nišu puštaće balone na kojima će biti ispisane njihove želje, nakon upoznavanja sa mogućnostima koje organizacije nude mladima, a nastupiće i mladi, neafirmisani umetnici, dok će omladina Novog Sada Dan mladih proslaviti akademski.

Obeležavanje Dana mladih je u stvari obeležavanje jednog od zvaničnih praznika UN, koje su ga i proglasile, a kod nas se proslavlja od pre tri godine, odnosno od kada je uspostavljeno Ministarstvo omladine i sporta, podsetila je Samardžić-Markovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: