Ministarstvo okrivljuje "Salford"

Nestašica mleka na tržištu rezultat je špekulativnih radnji investicionog fonda "Salford", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

11:12

Default images

"Imlek" i "Subotička mlekara", koje su u sastavu "Salforda", najavile su povećanje cena mleka zbog smanjene isporuke proizvođača, cenu su podigle i niška i loznička mlekara.

Komisija za zaštitu konkurencije dva puta je utvrdila monopolski položaj "Salforda" na tržištu i Ministarstvo je ponovilo zahtev Komisiji o utvrđivanju monopola i očekuje hitnu reakciju nadležnih organa.

Kako je navedeno, Ministarstvo poljoprivrede će i u buduće podržavati poljoprivrednike koji se bave stočarstvom i "nema nameru da pare iz budžeta stavlja u džep investicionim fondovima, čiji je cilj samo zarada, a ne razvoj i strateško vezivanje za mlekarski sektor".

Podsetimo, kompanija "Imlek", u čijem sastavu posluju tri mlekare, najavila je da će od sredine avgusta podići otkupne cene sirovog mleka za 10 odsto i maloprodajne cene mleka i mlečnih proizvoda za pet procenata.

Kao razlog za povećanje cena je navedena veća cena stočne hrane, kao i smanjena isporuka mleka od proizvođača za 20 odsto.

Cenu proizvoda su, zbog povećanja troškova proizvodnje, podigle i niška i loznička mlekara.

Kako mediji prenose, u mnogim gradovima Srbije, ovih dana došlo je do nestašice mleka, jer su poljoprivrednici prestali da isporučuju mleko zbog male otkupne cene i malih državnih subvencija koje po litru iznose 1,5 dinara.

Komisija se neće opet baviti "Salfordom"

Uprkos navodima iz Ministarstva poljoprivrede da očekuje od Komisije za zaštitu konkurencije novo rešenje o monopolskom položaju "Salforda“, čini se da se u Komisiji neće opet baviti ovim pitanjem jer, kako navodi predsednica te insitucije Dijana Marković-Bajalović, već postoje postupci koji su u toku.

Ona dodaje da je Komisija do sada dva puta navela da ”Salford“, u čijem sastavu posluje i “Imlek”, ima monopol nad otkupom mleka u Srbiji, i da sada nema dovoljno resursa da bi se treći put bavila istim problemom.

Dijana Marković-Bajalović smatra da nema efekta odazvati se na apel Ministarstva, jer na tržištu postoji još problema, a Komisija se po pitanju monopola ”Salforda“ već izjašnjavala.

”Kapaciteti Komisije su ograničeni, i mi se svakako ne možemo stalno baviti jednim istim problemom. Postoje i druga tržišta gde ima problema, sada već imamo neke postupke koji su u toku, i teško da možemo da odvojimo resurse da bi ponovo radili isti posao“, kaže ona.
Do danas sud nije potvrdio nijedno rešenje Komisije u kom se navodi da vlasnik ”Imleka” - ”Denjub fuds grup”, investicioni fond ”Salford”, ostvaruje monopol na tržištu mleka. Da podsetimo, prvo rešenje je Vrhovni sud Srbije poništio jer, kako navode mediji, ”komisija nije omogućila uvid u identitet svedoka od kojih je uzimala izjave“.

Predsednica komisije navodi da je to urađeno da bi se zaštitili sitni proizvođači ali da su zastupnici ”Salforda“ imali uvid u te spise. Drugo rešenje Komisije je trenutno pre Upravnim sudom i ne zna se kada će biti završen postupak.

”Mi smo omogućili u tom ponovljenom procesu punomoćnicima ‘Salforda’ uvid u spise, ali im naravno nismo otkrili identitet proizvođača, samo smo im dali da vide sadržaj izjave. Mislim da je nebitno da se zna ko je dao tu izjavu već samo da se vidi kakva je njihova sadržina“, smatra Dijana Marković-Bajalović.

Ona dodaje da se atimonopolska tela u svetu veoma uvažavaju i da su njihove odluke neprikosnovene. Nijedna ozbiljna kompanija neće sebi dozvoliti da ne ispoštuje rešenje koje donese telo koje odlučuje o postojanju monopola, već će pokušati da se nagode da bi se otklonilo loše stanje konkurencije koje postoji, zaključuje ona.

"Imlek": Nismo monopolisti

Direktor ”Imleka”, Slobodan Petrović, kaže za B92 da ta firma smatra da poseduje oko 30-ak posto u otkupu sirovog mleka, što nije dovoljno da bi bili nazvali monopolistima.

On takođe navodi da Komisija za zaštitu konkurencije nije koristila relevantan podatak o tržištu.

Petrović odbacuje optužbe Ministarstva da su nestašice mleka proizvod ”špekulantskih radnji“ ”Salforda“.

”To što oni izjavljuju je apsurdno, nama nikako ne odgovaraju nestašice mleka jer nama manja proizvodnja ne odgovara”, poručuje on.

“Komisija je za relevantan podatak o tržištu uzela manje od 50 posto zvaničnih količina koje se, prema statistici, proizvedu u Srbiji. Sa takvim količinama koje oni uzmu, normalno da mi imamo preveliki procenat. Ukoliko bi oni primenili isti princip danas, oni bi dokazali da mi imamo oko 70 posto tržišta“, kaže Petrović.

Zakon kaže da dominantan položaj ostvaruje onaj ko ima više od 40 odsto tržišnog udela. Komisija za zaštitu konkurencije tvrdi da ”Salford“ poseduje 47,6 procenata, dok oni odgovaraju da je njihov učinak na tržištu svega 30.

Ne zna se kada će biti okončan postupak koji se vodi pred Upravnim sudom protiv rešenja Komisije, ali nestašica mleka na rafovima prodavnica u Srbiji ovih dana jeste bila realnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: