Štetno delovanje ekstremnih grupa

Napadači na Teofila Pančića imaju i nalogodavce, smatra državni sekretar Marko Karadžić i dodaje da država edukacijom treba da se bori protiv ekstremnih grupa.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2010.

00:16

Default images

Prvi osnovni sud u Beogradu pokrenuo je istragu i odredio pritvor do 30 dana Milošu Mladenoviću i Danilu Žuži zbog sumnje da su napali novinara "Vremena".

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni mladići su članovi podgrupe ekstremne desničarske organizacije “Obraz”, što je ponovo otvorilo raspravu o negativnom uticaju ultradesničarskih grupa.

Iz policijskih izvora već je procurelo da su 18-godišnji Miloš Mladenović i godinu dana stariji Danilo Žuža tokom saslušanja izjavili da su Teofila Pančića napali jer su ih nervirali njegovi stavovi.

Odavno im tako smeta što Pančić kritikuje Srpsku pravoslavnu crkvu, brani homoseksualce i ima, navodno, ”anti-srpske stavove“, o čemu opširnije možete čitati u posebnoj vesti.

Državni sekretar Ministrastva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić sumnja da tek punoletni Mladenović i Žuža čitaju "Vreme".

"Imaju svoje nalogodavce koji im pokazuju slike i stavljaju do znanja ko je po njihovom kriterijumu anti-Srbin, ko nije dobar za ovo društvo i u skladu sa tim se ponašaju. Da su više čitali, da su se edukovali, verovatno ne bi koristili nasilje kao jedan od metoda u borbi za neke svoje ciljeve", smatra Karadžić.

Napad na novinara "Vremena" Teofila Pančića pokazuje kontinuitet kada je reč o aktivnostima ultradesniarskih organizacija.

- Pre toga, septembra prošle godine ekstremne grupe sprečile su održavanje "Povorke ponosa".

- Njihova meta u aprilu ove godine bio je dečak Rastko Pocesta zbog njegovih blogova i stavova o nezavisnosi Kosova, EU i NATO-u.

- U julu su su članovi pokreta "Naši" pretili "Ženama u crnom". Ista organizacija pretila je i urednicama emisije "Peščanik".

- Pretnji nije bio pošteđen ni predsednik Boris Tadić, koji je na Fejsbuku dobio antifan klub na kojem se pozivalo na njegovo ubistvo.

Iako je pre skoro godinu dana republički javni tužilac Slobodan Radovanović zatražio zabranu pojedinih organizacija po tom pitanju do danas se ništa nije uradilo.

Marko Karadžić ocenjuje da je edukacija efikasnije sredstvo za borbu protiv delovanja ekstremnih desničarskih organizacija.

"Tužilaštvo je do sada kod Ustavnog suda pokrenulo inicijativu za zabranu Obraza, SNP 1389, raznih navijačkih grupa i podgrupa, ali ono što je bitno je da ništa nećemo uraditi zabranom. Potrebno je edukacija, potrebno je istražiti ko finansira, ko je nalogodavac i kako za ova zlodela niko nije dogovarao", smatra on. Milan Škulić sa Pravnog fakulteta kaže da država mora biti oprezna kada je reč o kažnjavanju, kako ono ne bi bilo shvaćeno kao promocija počinilaca.

"Ako se svaki delikt uvek najstrože goni i tretira dolazimo do situacije da se neko preterano oštro krivično gonjenje vraća kao bumerang državi gde neke marginalne grupacije koje nemaju podršku u stanovništvu dobijaju na značaju, marginalci postaju heroji i dobijaju priliku da se promovišu na taj način", upozorava on.

Zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti Mladenović i Žuža mogli bi da dobiju do 8 godina zatvora, dok bi za nasilničko ponašanje mogli da odleže od 6 meseci do 5 godina.

Ombudsman: Napad na Pančića nije slučajan

Ombudsman Saša Janković slaže se sa ocenom da napad na Teofila Pančića nije slučajan i dodaje da treba pozdraviti činjenicu što je policija uhapsila osumnjičene za prebijanje novinara “Vremena”.
Ombudman Saša Jankoviæ
Zaštitnik građana u izjavi za B92 kaže da napad na novinare nije samo napad na novinara već i na one koji čitaju ono što oni rade.

"Istovremeno prve neke informacije ukazuju da to nije bio slučajan napad, da to nisu bili huligani koji su nasumično odabrali žrtvu“, smatra Janković.

"Naravno na daljem postupku je da se to proveri i dokaže i to jeste razlog za zabrinutost, istovremeno, to je verovatno, ako je to tačno, posledica činjenice da smo u nekim prethodnim vremenima tolerisali, odnosno da je vlast tolerisala napade na neistomišljenike, na one koji kritički rasuđuju bez obzira da li se mi sa njima slažemo ili ne, i da se teško može povući linija koja prekida taj niz zločina“, kaže zaštitnik građana.

Teofil Pančić: Jadi arijevskog srca

Nedeljnik “Vreme“ objavio je danas na svom veb-sajtu deo teksta Teofila Pančića u kome se autor osvrće na hapšenje mladića koji su ga napali:
Teofil Panèiæ (Beta, arhiva)
U prošlonedeljnom opisu onoga što mi se dogodilo nazvao sam ih "dva mala brabonjka", ako se dobro sećam. Recimo da je to bio izraz, hm, očinske nežnosti, pošto bih im, kako se ono kaže, "mogao biti otac", ali na svu sreću to ipak nisam.

Sada, međutim, ta bića pod kapuljačama najednom imaju imena i lica, odjedared su javna činjenica, familijarni su nam, gledamo ih bez i trunke iznenađenja, kao ne baš tako retke i egzotične produkte jednog teško obolelog društva koje se izvestan broj godina nalazi na vrlo labavoj terapiji, na kojoj uglavnom zabušava.

Gde su rasli ti likovi koji su izronili ispod kapuljača i najednom stekli imena, pa sada svi znamo da se zovu Žuža Danilo i Marinković Miloš? Ovde, među nama. Ko ih je, i kako, podučavao ljudskim vrednostima, objašnjavao šta je Dobro a šta Zlo? Nisam ja, nisi ti, ali jesu neki od nas, naši tihi susedi, ljudi koji su takođe siva masa ovog društva. I, čemu su ih naučili? Da je udarac metalnim predmetom u ljudsko meso poseban oblik sladostrasnog ispunjenja. Obaška i moralna čast i obaveza. Ili su po taj nauk otišli sami, kuda ih je već odvelo njihovo arijevsko srce.

Kako god, neko drugi bi ih možda podučio da ima i bolje sladostrasti od te, i da se ona ostvaruje u ljubavi, nežnosti i lepoti, ali teško da oni o tome nešto znaju, barem ne iz ličnog iskustva. Veliki avangardni pesnik Vujica Rešin Tucić priupitao bi vragolasto takve dilbere, takve smušene bezveznjake šupljikave odakle god da ih zahvatiš: jbš li ti nešto? Odgovor, žalosno naslutljiv, ne bi dobio, osim u vidu štangle u glavu, pomalo falusoidne.

Ceo Pančićev tekst, kako se navodi na sajtu “Vremena”, biće objavljen u najnovijem broju tog nedeljnika, koji će se u prodaji naći od sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: