SPO zove Dejanovićevu na Ravnu goru

SPO pozivao predsednicu Skupštine Slavicu Đukić Dejanović da položi venac na Ravnoj gori povodom obeležavanja 64. godišnjice streljanja Dragoljuba Mihailovića.

Izvor: Beta

Utorak, 13.07.2010.

17:48

Default images

"Njen dolazak bio bi minimum spremnosti države i parlamenta da poštuju zakone i pokažu saosećanja prema ljudima koji su ubijeni ", rekao je Aleksandar Jugović.

Direktor SPO-a je dodao je da bi predsednica skupštine trebalo da dođe na Ravnu goru u subotu, 17. jula, pošto je prisustvovala i obeležavanju 7. jula u Beloj Crkvi.

Jugović je naveo da je to njena obaveza i zato što je 2004. godine skupština usvojila zakon kojim su izjednačena prava partizana i ravnogoraca.

Mihailović je osuđen na smrt i streljan 17. jula 1946. godine, a do danas nije poznato mesto na kojem su zakopani njegovi posmrtni ostaci.

Država je osnovala komisiju za utvrđivanje činjenica o izvršenju smrtne kazne nad Mihailovićem čiji je cilj da pronađe mesto na kojem su zakopani posmrtni ostaci komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Ružić: Zahtev SPO-a politički marketing

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić ocenio je da poziv Srpskog pokreta obnove predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović da na Ravnoj Gori prisustvuje obeležavanju 64 godine od streljanja generala Dragoljuba Mihailovića predstavlja pokušaj političkog marketinga.

"Inicijativa SPO-a predstavlja partijski stav i pokušaj političkog marketinga, a nije dobro da se u 21. veku otvaraju podele, jer je istorija sasvim jasna, a nakon istorijske distance od 50 godina jasno je ko je imao kakvu ulogu u Drugom svetskom ratu“, rekao je Ružić napominjući da bi "odlazak predsednice parlamenta na Ravnu Goru predstavljao reviziju istorije s obzirom da Mihailović još uvek nije rehabilitovan".

Ružić je kazao da se predsednica parlamenta svojim odlaskom u Belu Crkvu 7. jula, na obeležavanje podizanja ustanka, samo pridružila obeležavanju početka antifašističke borbe "koju baštine sile pobednice u Drugom svetskom ratu, a i većina građana Srbije“ i dodao da je poziv stigao od lokalne samouprave i organizacije SUBNOR.

"Nisam dobio informaciju da je Dragoljub Mihailović čovek koji je rehabilitovan pred našim sudovima, tako da bi ovaj poziv značio reviziju istorije ukoliko bi predsednica parlamenta ili ma ko drugi na državnoj finkciji učinio takav akt“, rekao je Ružić i dodao da to ne znači da SPO nema pravo da baštini te vrednosti u koje veruje.

Na pitanje zašto ima takav stav, kada je parlament usvojio zakon kojim su izjednačeni pripadnici partizanskog i ravnogorskog pokreta, Ružić je odgovorio "Mi smo Socijalistička partija Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: