NALED: Bez očekivanih rezultata

Reforma propisa u Srbiji do sada nije dala očekivane rezultate, ocenjeno je na okruglom stolu u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

14:13

Default images

Akcija pod nazivom "Giljotina propisa" nije završena u predviđenim rokovima, ocena je Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Svetska banka u svom poslovnom izveštaju za 2010-tu godinu Srbiju stavlja na 137. mesto od 183 države, po stepenu administrativnog opterećenja.

Za jedno preduzeće srednje veličine u Srbiji, potrebno je 279 radnih sati godišnje samo zbog administrativnih pricedura. Srbija zbog bespotrebnih propisa i dalje godišnje gubi oko 130 miliona evra, a čekanje u redovima ispred šaltera svakako ne privlači nove investitore.

"Konkretno, problem je u tome što određena ministarstva nisu na vreme završila posao koji je trebalo da završe i neka od ministarstava su se kasno probudila. Očigledno je da je potrebno da prođe određeno vreme i da je potreban pritisak i stručne i opšte javnosti da bi se neki proces primio, ako mogu tako da kažem“, objašnjava predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić.

Ipak, do sada je od 196 suvišnih propisa ukinuto 179. U drugom kvartalu ove godine počelo je, na primer, važenje putnih naloga duže od 30 dana, ustanovljen je jednošalterski sistem za prijavu i odjavu radnika na obavezno socijalno osiguranje, ukinuta je obaveza revizije za novoosnovana preduzeća u godini osnivanja.

"Ministarstvo finansija je to koje je učinilo dosta toga. Donelo je nekoliko nacrta koji sadrže dosta preporuka. Reč je recimo o Zakonu o poreskom postupku, ali tu je Narodna banka koja vrši izmene Zakona o platnom prometu gde će se ukinuti uplate dnevnog pazara. Nekoliko drugih ministarstava, uključujući Ministarstvo ekonomije, je bilo veoma aktivno“, kaže rukovodilac ekonomskog tima za sprovođenje SRP-a Branko Radulović.

Najvažniji događaj za smanjenje birokratskih procedura bilo je donošenje novog Zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, ali deo ovog zakona, koji ima možda i najveći značaj za privredu i koji se tiče saradnje i razmene podataka između inistitucija za socijalno osiguranje i Poreske uprave, počeće da se primenjuje tek od 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: