Skupština o novom guverneru

Na dnevnom redu vanredne sednice Skupštine Srbije je i izbor novog guvernera Narodne banke Srbije. Jedini kandidat za novog guvernera NBS-a je Dejan Šoškić.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

08:52

Default images

Predstavnici vladajuće koalicije uvereni su da će Dejan Šoškić dobro obavljati taj posao, dok opozicija tvrdi da će biti izložen političkom uticaju.

Šoškić je prihvatio predlog predsednika Srbije Borisa Tadića da bude na čelu centralne banke, posle ostavke guvernera Radovana Jelašića.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić rekla je da ta partija podržava izbor Šoskića za novog guvernera NBS i da će on naslediti "jednu organizovanu, nezavisnu instituciju", koja će takva biti i ubuduće.

Podrška Liberalno-demokratske partije izboru Šoškića za guvernera, prema rečima poslanika te stranke Ivana Andrića, zavisiće od programa koji on bude ponudio.

"Odbijamo da se o tome (podršci) izjasnimo na bazi njegovih izjava medijima. Očekujemo da on dođe u Skupštinu i da odgovori na pitanja koja muče ovu zemlju. Pre svega mislim na kurs dinara i stopu inflacije", dodao je Andrić.

Poslanik DSS Radojko Obradović ocenio je da sve što je pratilo ostavku guvernera Radovana Jelašića, a zatim kandidovanje Šoškića, ukazuje da NBS neće biti samostalna.

"Ukazujemo na to da će biti značcajno pojačan politički uticaj na sve poslove NBS i da će ona postati instrument vladajuće većine u sprovođenju populističke politike", ocenio je Obradović.

Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković rekla je da očekivanja te partije od novog guvernera nisu prevelika, jer jedan čovek ne može da promeni "apsolutno ništa ako se u ovoj državi ekonomska i monetarna politika ne definišu na drugačiji način".

"Pre svega moramo da imamo za cilj povećanje zaposlenosti i privredni razvoj", rekla je Tabaković i dodala da to nije u interesu vlade i guvernera koji, prema njenom mišljenju, moraju da sarađuju.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić je ocenio da je Šoškić "kvalitetan kadar koji je sposoban da se uhvati u koštac sa izazovima NBS".

Ružić je izrazio uverenje da će guverner u saradnji sa Vladom Srbije "učiniti mnogo u oblasti monetarne politike".

Ko je Dejan Šoškić

Dejan Šoškić je rođen u Beogradu 1967. godine, gde je 1989. diplomirao na Ekonomskom fakultetu kao najbolji diplomirani student Beogradskog univerziteta u svojoj generaciji. Magistrirao je 1993. godine, a doktorirao 1999. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Šoškić je ekspert za tržišta kapitala, sa znanjem i specijalizacijama sticanim u zemlji i svetu - Francuskoj, SAD i Švajcarskoj - i proveravanim u praksi.

Na poslediplomskim usavršavanjima je bio u francuskom gradu Mecu 1990, na državnom Univerzitetu Floride (SAD) 1994. i na Roud Ajlendu (SAD) 1998. godine.

Pohađao je i Letnju školu u Centralnoj banci Švajcarske 2001. godine, a kao Fulbrajtov stipendista se usavršavao na Univerzietu Nebraska 2002.

Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama, a u toj zemlji je bio tri puta na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta.

Bio je specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije, savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije, član Saveta NBS i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista. Autor je jedne i koautor više stručnih knjiga.

U radnu biografiju upisuje i mesto izvršnog direktora "Stockbrokera", menadžing partnera u Centru za investicije i finansije i funkcije specijalnog savetnika za finansijska tržišta u NBS (2000-2002), savetnika za ekonomsku politiku u SCEPP-u (Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja EU) i člana Saveta NBS (2003-2004).

Fabris o izboru Šoškića

Ekonomista Nikola Fabris kaže za B92 da Šoškić na funkciju stupa u nepovoljnom trenutku za njega, i da visok kredibilitet guvernera može imati uticaja na stabilizaciju kursa.

"Do sada se uvek pokazalo da visok kredibilitet NBS, odnosno Jugoslavije, u prošlosti i kredibilitet ličnosti koja stoji na njenom čelu može u velikoj meri uticati i na stabilizaciju kursa", kaže Fabris.

"Naime, kao što smo imali u pojedinim periodima guvernera Avramovića, kada se jednostavno njemu verovalo, visok kredibilitet i visoko verovanje može doprineti stabilizaciji. On dolazi u jednom relativno nepovoljnom trenutku za njega kada imamo i rast deviznog kursa i rast inflacionih očekivanja", rekao je on.

"Međutim, mislim da u ovom trenutku iz njegovih izjava možemo zaključiti samo jednu stvar, a ta stvar je da on neće braniti fiksni kurs dinara", objasnio je Fabris.

Skupština danas i o poslovniku

Na dnevnom redu četvrtog vanrednog zasedanja Skupštine Srbije je i Predlog novog poslovnika parlamenta.

Predlog poslovnika republičkog parlamenta između ostalog predviđa smanjenje broja radnih tela sa 30 na 19, a postojeći odbori će rad nastaviti do konstituisanja novog saziva skupštine.

U novom poslovniku, koji je skupštini predložila grupa od 122 poslanika, novina je i da predsednik najvišeg zakonodavnog tela nakon rasprave o predlogu zakona može da odredi dan za glasanje za taj predlog.

Na dnevnom redu vanredne sednice, koju je na zahtev 122 poslanika sazvala predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović, su i izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje predviđaju da funkcioner izabran na javnu funkciju neposredno od građana može bez saglasnosti Agencije da obavlja više javnih funkcija osim u slučajevima nespojivosti utvrđenih Ustavom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: