Bošnjački savet ipak konstituisan?

Novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća konstituisan je na sednici u Novom Pazaru, kojoj nisu do kraja prisustvovali funkcioneri Ministarstva za manjinska prava.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 07.07.2010.

16:02

Default images

Muftija Muamer Zukorlić izjavio je da je taj savet konstituisan, dok u ministarstvu za ljudska prava kažu da nisu bili stvoreni uslovi za njegovo formiranje.

Zukorlićeva lista Bošnjačke kulturne zajednice je na izborima osvojila najviše - 17 mandata od 35 članova koliko ima Nacionalni savet Bošnjaka.

Konstitutivnoj sednici je prisustvovalo 17 predstavnika liste predvođene muftijom Zukorlićem i dva predstavnika Bošnjačkog preporoda, bliskog SDP-u.

Predstavnici Ministarstva pozvali su novinare da napuste salu "jer nemaju akreditacije", što je većina izveštača i učinila.

Prema tumačenju predstavnika ministarstva za ljudska i manjinska prava Petra Antića na konstitutivnoj sednici nisu bili stvoreni uslovi za formiranje Nacionalnog saveta zbog odsustva 13 predstavnika Bošnjačke liste, koju podržava SDA i pet predstavnika Bošnjačkog preporoda.

Do spora je došlo zbog promene poslovnika kojom je umesto proste uvedena dvotrećinska većina za konstituisanje Saveta. Prema Antićevim rečima, prisutni većnici upoznati su sa novim poslovnikom na sednici, a kako kaže, izmenjen je dan ranije.

Antić: „U ovom slučaju dodatno smo želeli da pojasnimo neke odredbe, neke odredbe su izbačene i u cilju stabilnosti i specifičnosti bošnjačke nacionalne manjine dodata je kvalifikovana većina“.

B92: I koju ste stabilnost postigli i šta će se dalje dešavati?

Antić: „U ovom slučaju, do devetog postoji mogućnost daljih pregovora između nosilaca lista. Naravno ministarstvo za ljudska i manjinska prava će preduzeti sve ono što je po zakonu“.

U Bošnjačkoj kulturnoj zajednici, najavljuju krivične prijave protiv nadležnih u ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Oni kažu da je većina postojala i da je Nacionalni savet konstituisan regularno po prethodonm poslovniku.

Kada su predstavnici Ministarstva čitali imena većnika, došlo je do rasprave. Većnici Bošnjačkog preporoda Hido Mustafić i Zehnija Bulić, drugi odnosno peti na listi, rekli su da nisu potpisali blanko ostavke koje su doneli čelnici Ministarstva.

Bulić je pokazao izjavu koju je dao u Ministarstvu za ljudska prava da nije podneo ostavku.

Čelnici Ministarstva za ljudska prava napustili su zasedanje i konstatovali da nema dovoljno prisutnih većnika.

Tada su 17 većnika iz BKZ i dvojica iz Bošnjačkog preporoda nastavili rad.

Muftija Muamer Zukorlić, koji je nosilac liste BKZ, rekao je da većnici ne dobijaju mandat iz Beograda, već od naroda.

Zukorlić je ocenio da je na delu "još jedna podvala iz Beograda".

Za predsednika BNV izabran je Mevlud Dudić. Za potpredsednike su izabrani Bulić i Emir Elfić, a za predsednika Izvršnog odbora Samir Tandir.

Na kraju zasedanja Dudić je saopštio medijima da neće biti novih izbora.

Njima su se priključila i dva većnika od prvih pet sa liste Bošnjačkog preporoda čime je, kako tvrde u Bošnjačkoj kulturnoj zajednici, ostvarena prosta većina.

Nosilac Bošnjačke liste na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka Esad Džudžević je rekao da žali što nije došlo do konstituisanja tog saveta.

Džudžević tvrdi da je Bošnjačka lista učinila sve i da će nadalje činiti sve da do konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka dođe.

On kaže očekuje da će u nekom novom izbornom ciklusu doći do željenog nacionalnog konsenzusa po tom pitanju.

Rok za konstituisanje Nacionalnog veća Bošnjaka ističe 9. jula, mesec dana od zvaničnog objavljivanja izbornih rezultata, a Džudžević ne očekuje da toj rok bude pomeren, jer smatra da to po zakonu nije moguće.

On je dozvolio mogućnost da se do tog roka postigne dogovor, ali pod uslovima koje je Bošnjačka lista iznosila u i nakon kampanje, a to je da Zukorlić podnese ostavku na mesto predsednika mešihata i glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji.

Džudžević, koji je i narodni poslanik i visoki funkcioner koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak, rekao je da će se truditi da u nekom prelaznom periodu, do novih izbora ne budu ugroženi završeni projekti koji se tiču unapređenja obrazovanja i kulture sandžačkih Bošnjaka.

"Tu pre svega mislim na dalju implementaciju modela obrazovanja, zatim realizaciju projekta koji podrazumeva pokretanje redakcije na bosanskom jeziku na Javnom servisu RTS-a, kao i osnivanje Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka", naveo je Džudžević.

On je kao posebno važan projekt izdvojio osnivanje bošnjačke gimnazije u Novom Pazaru.

"Bošnjačka lista će učiniti sve da ovi projekti ne budu dovedeni u pitanje u narednom, prelaznom periodu", rekao je Džudžević koji je predsednik Izvršnog odbora dosadašnjeg Bošnjačkog nacionalnog veća.

Bošnjačko nacionalno veće je bilo jednostranačko i činili su ga članovi koalicije Bošnjačka lista za evropski sandžak čija je okosnica Stranka demokratske akcije. Predsednik tog veća je bio Sulejman Ugljanin.

Koordinator Bošnjačkog preporoda Seadetin Mujezinović kazao je da ta lista ne priznaje Savet koji je formirala Zukorlićeva opcija.

"U Pazaru se nedeljama priča da je muftija kupio dva čoveka sa liste Preporoda i to je upravo bio razlog što smo imena naših pet predstavnika držali u tajnosti i pokazalo se da smo bili u pravu što smo tako postupali", rekao je Mujezinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: