"Vladavina prava je prioritet"

Vladavina prava je jedan od prioriteta EU na Kosovu i to je od krucijalne važnosti za evropsku perspektivu,rekao je predsednik Evropske unije Herman Van Rompej.

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2010.

21:28

Default images

Jačanje sistema vladavine prava na Kosovu je u fokusu Evropske unije, rekao je on, nakon susreta sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tačijem.

"Vladavina prava je jedna od određujućih vrednosti Evropske unije i jedan od naših naznačajnijih prioriteta ovde na Kosovu“, kaže Van Rompej.

Rompej je visoko ocenio dosadašnje rezultate EULEKS-a, za koje je rekao da su ponekad postignuti u veoma teškim uslovima.

EULEKS, rekao je Rompej, dokazuje da je EU snažno posvećena borbi protiv organizovanog zločina i korupcije i ta borba je od krucijalnog značaja za razvoj Kosova i njegove evropske ambicije.

O evropskim ambicijama Kosova danas je bilo reči i na sastanku vlade Kosova sa visokom delegacijom EU, održanom u okviru mehanizma asocijacije i stabilizacije.

Podnoseći uvodno izlaganje, premijer Hašim Tači, rekao je da njegova vlada očekuje novo i veće međunarodno priznavanje Kosova nakon što Međunarodni sud pravde bude saopštio mišljenje o nezavisnosti Kosova.

"Verujemo da će i pet zemalja članica EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova, učiniti ovo priznajući tako novu realnost na zapadnom Balkanu.“

Evropska delegacija, koju je predvodio Pjer Mirel, istakla je da sudstvo treba biti nezavisno i oslobođeno političkih uticaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: