Susret Josipovića i Tirka

U istarskom gradiću Buzet blizu granice sa Slovenijom danas su se sastali hrvatski i slovenački predsednik Ivo Josipović i Danilo Tirk.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.07.2010.

21:03

Default images

Susret dva predsednika, prvi nakon slovenačkog referenduma o arbitražnom sporazumu, organizovan je u okviru susreta privrednika s obe strane granice.

"Susret u Istri govori o novom uzletu slovenačko-hrvatskih odnosa s tim da je veliki impuls napretku tih odnosa dao referendum koji je potvrdio arbitražni sporazum", rekao je Josipović.

"Upravo iz tog razloga smatram da možemo govoriti o jednom partnerstvu koje će imati dobar uticaj i na Hrvatsku i na Sloveniju, ali i na Evropsku uniju", rekao je Josipović i dodao da će i Hrvatska i Slovenija kao članice EU kvalitetno sarađivati i u okviru te zajednice evropskih naroda štiteći interese dveju zemalja, građana i ovog dela sveta.

"Siguran sam da će naše dve zemlje sutra zdušno delovati s ciljem da i ostatak regiona uđe u EU što je vrlo važno za bezbednost i stabilnost na ovim prostorima", rekao je Josipović. "Hrvatska i Slovenija imaju šta da kažu u EU, ali imaju mnogo zajedničkoga da ostvare u toj velikoj zajednici, s time da će obe zemlje zadržati svoju prepoznatljivost, ali i političku i kulturnu autonomiju", naglasio je.

"Činjenica da smo izabrali ovaj kraj i Istru nakon referenduma o arbitražnom sporazumu nije slučajna, jer je Istra simbol regiona koji iskazuju multikulturalnost i toleranciju", rekao je Tirk koji je inicijativu Društva hrvatsko-slovenačkog prijateljstva ocenio vrlo dobrom i korisnom.

Rekavši da takvi susreti stvaraju dobru klimu među državama, Tirk je ocenio da je nakon referenduma o arbitražnom sporazumu saradnja dve zemlje bolja i da će biti još bolja.

"Hrvatska je Sloveniji najvažniji partner, a uskoro očekujem još bolju saradnju na području turizma i energetike. Referendum je stvorio novu klimu koja će rezultirati novim projektima", rekao je i dodao da će dve zemlje još više ojačati saradnju u EU pogotovo što je zajedničko nastupanje dveju privreda imperativ.

Učesnicima skupa obratili su se i istarski župan Ivan Jakovčić, predsednik društva Božo Dimnik i buzetski gradonačelnik Valter Flego koji su naglasili da prijateljstvo Hrvatske i Slovenije nema alternative.

Danas su dve zemlje povukle još jedan potez saradnje - na regionalnoj konferenciji ministara saobraćaja u Zagrebu potpisale su sporazum o izgradnji mosta preko granične reke Sutle koji će stajati 2,9 miliona kuna (403.000 evra) i koristiće se kao granični prelaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: