I dalje "pat pozicija" u Kraljevu

Situacija u zgradi Skupštine grada Kraljeva tokom dana bila je mirna, pošto je policija u ponedeljak uveče izbacila pripadnike privatnog obezbeđenja iz Čačka.

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2010.

20:08

Default images

Juče je proevropska koalicija u Kraljevu došla na posao, ali do primopredaje nije došlo. Obe koalicije su i u večernjim satima ostale na svojim radnim mestima.

Policija je noćas izbacila pripadnike privatnog obezbeđenja "Sigurnost" iz Čačka koje je angažovao gradonačelnik Ljubiša Jovašević iz "Pokreta za Kraljevo". Policija dežura ispred zgrade Skupštine.

U Skupštinu grada Kraljeva tokom noći u ponedeljak stiglo je privatno obezbeđenje iz Čačka.

Prema rečima funkcionera koalicija ZES i SPS-PUPS, nešto pre ponoći u zgradi Skupštine su se pojavila "neuniformisana neidentifikovana lica koja su pokušala da ih isteraju iz kancelarija".

"Ono što se noćas desilo potvrđuje da je Kraljevo talac gradonačelnika Ljubiše Jovaševića. Policija se nije stavljala ni na čiju stranu, samo je udaljila osobe koje nisu ni odbornici, ni zaposleni u Skupštini, a bez ikakvog osnova su u zgradi bila posle ponoći", rekao je odbornik i kandidat za gradonačelnika Ljubiša Simović, član DS-a.

Za skupštinsko obezbeđenje zadužena je kompanija “Sistem – FTO 011”, ali po svoj prilici za noćne dogovore u gradskoj većnici nisu bili dovoljno brojčani, pa je pozvano ADS ”Sigurnost” iz Čačka.

Pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Erac rekao je novinarima da je, posle jučerašnjeg upada u kancelarije pojedinih odbornika iz suprotnog političkog bloka, bezbednost bila narušena.

"Ja ne mogu da procenim da li je obaveza angažovanog obezbeđenja da nose uniforme. Gradonačelnik je procenio da je ugrožena bezbednost imovine i lica i pozvao je obezbeđenje da zavede red u zgradi, i da ih ugovorom angažujemo da od sutra obavljaju tu dužnost", rekao je Erac.

Obe političke grupacije i dalje smatraju da imaju većinu, a čine ih koalicije Za evropsku Srbiju-SPS-PUPS i SRS-DSS-Pokret za Kraljevo-Nova Srbija, danas su se međusobno optuživale za otimanje vlasti.

Mišljenje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i sudske presude o vraćanju odborničkih mandata nisu obavezujuće, tvrde nosioci koalicije radikala Nove Srbije i Pokreta PULS.

Dejan Milović, koji još obavlja dužnost zamenika gradonačelnika, kaže da je upućen zahtev Skupštini Srbije o mišljenju anketnog odbora.

”Rečenica koja fali u presudi Upravnog suda je kome da se dodeli oduzeti mandate. Postoji kompromisno rešenje, ali većinu, napominjem, imamo zakonski mi”, kaže Milović.

Predsednik Skupštine Milomir Šljivić (SPO), izabran na zasedanju odbornika ZES i SPS-PUPS koje je ministar za državnu upravu Milan Marković ocenio kao većinsko, rekao je da je za sredu u 11 sati zakazao sednicu i da posle toga očekuje smirivanje strasti.

"Sutra ću za gradonačelnika predložiti Ljubišu Simovića (DS), izabraćemo Gradsko veće i posle konstituisanja vlasti očekujemo da će nadležni organi zavesti red", rekao je Šljivić.

Pola sata kasnije, u 11:30 sati, sednicu je sazvao i Tomislav Ilić, koga za predsednika Skupštine smatraju odbornici radikala, narodnjaka i Pokreta za Kraljevo.

Osim mnogobrojnih neslaganja, spisku oko odluka od resora je dodato i rešenje o novom pečatu.

Neslaganje oko većine u kraljevačkoj Skupštini nastalo je zbog pet spornih mandata radikala i narodnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: