Kakve su procedure lečenja od raka

B92 je u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije istraživao je proces lečenja odraslih pacijenata obolelih od raka.

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2010.

17:07

Default images

Načini i mesto lečenja obolelih u ovoj se instituciji već 5 decenija određuju konzilijarno, zajedničkim odlučivanjem tima lekara različitih specijalnosti.

Oni tvrde u se to radi skladu sa najvišim i strogo definisanim evropsko-američkim protokolima. Tokom prošle godine u ambulantama Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije pregledano je više od 100.000 pacijenata i obavljeno 32.000 prijema.

Posle ambulantnog pregleda i obavljenih dijagnostičkih procedura, pacijent se upućuje konzilijumu koji odlučuje kako će se i gde oboleli dalje lečiti.

“Onkološki konzilijum sačinjavaju stručnjaci različitih specijalnosti koji na najadekvatniji način donose odluku o daljem lečenju obolelog od maligne bolesti", objašnjava član konzilijuma i načelnik Odeljenja na Klinici za medikalnu onkologiju Miroslav Kreačić.

"Tu mislim na hirurge, radioterapeute, interniste, radiodijagnostičare i patologe, a često se po potrebi mogu uključiti u rad konzilijuma i lekari drugih specijalnosti, ukoliko je to od značaja za tok i ishod lečenja samog pacijenta”, rekao je on.

Jedna od odluka konzilijuma može biti da se pacijent prvo leči hirurški.

“Klinika za onkološku hirurgiju je postala vodeća klinika na ovim prostorima i na prostorima bivše Jugoslavije u lečenju karcinoma dojke, karcinoma endokrinih organa, sa posebnim osvrtom na štitastu žlezdu, u karcinomima koji se nalaze u abdomenu... Pogotovo tu mi radimo većinu operacija koje su neuspele na drugim klinikama: u metastatskoj bolesti jetri, ginekološkim regijama, koži i mekim tkivima", rekao je hirurg onkolog-načelnik Službe hirurgije Srđan Nikolić.

"Godišnje se oko 1.500 žena operiše sa tumorima dojke", naveo je on.

Posle hirurškog lečenja, pacijenti sa histopatološkim nalazima, koji govore o stadijumu bolesti, njenoj proširenosti, zahvaćenosti jednog ili više organa, ponovo dolaze na konzilijum.

Prema strogo definisanim protokolima, pacijentu se određuje dalji tok lečenja.

Oboleli sa odmaklim stadijumom bolesti upućuju se najčešće na Odeljenje za bolničku primenu hemioterapije.

Konzilijum donosi i odluku o primeni određenog leka pod tačnim nazivom ili kombinacije više lekova.

"Lečenje hemioterapijskim lekovima podrazumeva vrlo veliku brigu o tome koju će dozu leka pacijent primiti", kaže načelnik Odeljenja na Klinici za medikalnu onkologiju Davorin Radosavljević.

"S jedne strane imate preporučenu dozu leka, a s druge strane imate pacijenta sa svim karakteristikama koje on nosi: prethodnih bolesti, godina, pola, njegovog opšteg stanja, te svega od lekova što je primio. Svi ti faktori mogu na odeđen način ograničiti primenu i upotrebu lekova koje mi ovde dajemo. Zato se sve to uzima u obzir kada se odlučuje o dozi leka. Nikada ne može biti veća od preporučene”, objasnio je on. Lekovi citostatici uništavaju ćelije raka, ali i zdrave ćelije kod odolelih, ali su opasnost i za zdravstveno osoblje koje priprema lekove.

Zato je nužna zaštitna oprema i priprema leka u specijalnoj komori.

“Imao sam rak na jetri i na plućima. Bio sam žut kao limun kada sam došao ovde. Međutim, ja danas imam boju, ja se krećem, ja se radujem životu"; "Pre nego što počnem lekove da primam, sestra mi sve objasni šta može da se desi sa tim lekom, ima li neka pojava ili nema, ali uvek su sestre uz nas”, ispričali su pojedini pacijenti.

Sve terapije se proveravaju u viziti, upisuju se u knjige naredbi i prolaze više instanci provere.

Od 2002. godine tri puta se uvećao broj pacijenata na hemioterapiji. Provera uspešnosti delovanja hemioterapije ili zračne terapije obavlja se kontrolnim pregledima na skeneru, magnetnoj rezonaci, ultrazvuku, a opet po uputu kozilijuma.

"Nakon određenog vremena, primene 2–3 ciklusa hemioterapije ili nakon sprovedenog zračnog tretmana, pacijent zakazuje kontrolni pregled gde se na nekoj od tih procedura ocenjuje efekat primenjene terapije", navodi šef Imidžing dijagnostike Jasmina Stevanović.

"Dijagnostičkom procenom, naravno i uz ostale procene laboratorijske, kliničke, planira se nastavak, obustavljanje ili dečlimični dodatak već primenjene terapije”, objasnila je ona.

Svaka odluka konzilijuma zasnovana je na svetskim preporukama i standardima za lečenje malignog oboljenja u određenom stadijumu bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: