Pak: Normalizacija sa Kosovom za EU

Evropski poslanik Doris Pak izjavila da će Srbija morati da normalizuje odnose sa Prištinom da bi ušla u EU, a to je moguće bez obzira na priznavanje.

Izvor: Beta

Utorak, 06.07.2010.

16:30

Default images

Pakova je rekla da će za članstvo Srbije u EU "u najmanju ruku biti nužno da Beograd uspostavi normalne, pristojne odnose sa Prištinom".

"Da granica postane prohodna i meka i da se ljudi sa njenih različitih strana ne doživljavaju kao neprijatelji", rekla je ona u intervjuu Slobodnoj Evropi.

"Takvi odnosi se mogu uspostaviti bez obzira na to da li se Kosovo priznaje kao država ili ne. Ako, međutim, odnosi ostanu ovakvi kakvi su sada, teško da će se Beograd kvalifikovati da uđe u evropski klub. Dakle, državno priznanje, verujem, neće se postavljati kao uslov, ali uspostavljanje dobrosusedskih odnosa svakako hoće", rekla je ona.

Doris Pak je dodala i da bi Srbi na severu Kosova trebalo da "prihvate da žive u miru sa drugima zato što je to jedina domovina koju imaju".

"Srbi sa severa ne smeju da dozvole da Beograd njima manipuliše niti smeju da poveruju u obećanja da će Mitrovica, ako bude stalno pravila probleme, biti na kraju otcepljena od Kosova. To se neće dogoditi", kazala je ona.

Povodom posete predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja zemaljama Zapadnog Balkana, Doris Pak je kazala da je to potvrda čvrstog opredeljenja Evropske unije da u svoje redove primi zemlje tog regiona čim ispune potrebne uslove.

"Ali, najpre se moraju ispuniti uslovi. Drugim rečima, lopta je u dvorištima država Zapadnog Balkana. Dakle, i u srpskom", rekla je Doris Pak.

Ona je istakla da "Srbija mora konačno izručiti (Ratka) Mladića i time otkloniti nepremostivu prepreku za istinsko pomirenje u regionu".

"Evo u nedelju ćemo obeležiti 15. godišnjicu genocida u Srebrenici, a on je još na slobodi. Srbija, dakle, mora ispuniti taj uslov", rekla je Doris Pak.

"Svaka zemlja Zapadnog Balkana od samita u Solunu ima garanciju da će postati članica Evropske unije. Otuda je suvišno da nas na to stalno podsećaju ili da, štaviše, dovode u pitanje poverenje u ono na šta se Unija obavezala. Kao što rekoh, lopta je u dvorištu zemalja Zapadnog Balkana", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: