NVO kritikuju Zakon o volontiranju

Organizacije civilnog društva nezadovoljne Zakonom o volontiranju, jer tretira volontiranje kao radno-pravni odnos, a ne kao dobrovoljnu inicijativu građana.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.07.2010.

16:20

Default images

To je rečeno na okruglom stolu na temu "Predstavljanje zakona o volontiranju" u organizaciji Građanskih inicijativa.

Kritične odredbe u zakonu tiču se obaveza koje imaju organizatori volontiranja i koje ih finansijski previše opterećuju, naglasili su učesnici okruglog stola.

Prema podacima novoosnovanog servisa "Volonteri Beograda", svakog dana javi se više od 20 osoba koje su zainteresovane za volonterski rad.

Najčešće se prijavljuju srednjoškolci i studenti, ali nije zanemarljiv ni broj nezaposlenih osoba starijih od 30 godina, kao i penzionera koji žele da učestvuju dobrovoljnim neprofitnim aktivnostima, rečeno je na okruglom stolu.

"Zakon ne nanosi štetu volonterima i korisnicima njihovih usluga, ali je poguban za organizatore volontiranja, kojima su nametnuti veliki troškovi", rekao je predstavnik Evropskog centra za neprofitno pravo Dragan Golubović.

Pravila novog zakona su prepreka za razvoj dobrovoljne volonterske aktivnosti, rekao je Golubović.

U procesu donošenja zakona o volontiranju, neophodna je saradnja između civilnog sektora i Vlade, ali to se nije desilo, istakao je predstavnik NVO "Novosadski humanitarni centar" Dejan Živković.

"Oni koji su donosili zakon nemaju uvid u podatke koliki je društveni i ekonomski značaj volonterskog sektora u državi", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: