Turisti bili "zarobljeni" u Egiptu

Grupa od 97 turista koji su putovali preko agencije "Konte" iz Beograda ostala noćas na aerodromu Taba u Egiptu; nesporazum danas rešen i turisti su u hotelu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.07.2010.

13:43

Default images

Ministarstvo spoljnih poslova intervenisalo kako bi srpski turisti, koji su u Egipat otputovali preko agencije Konte, bili smešteni u hotele.

Gotovo svakog leta mediji izveštavaju o prevarenim turistima koji i pored toga što su platili svoje letovanje, na njega nisu stigli. To se dogodilo putnicima agencije Konte, poznate po sloganu "da putujete kao grof".

Za Tabu su poleteli sinoć u 19.30 sa beogradskog aerodroma, ali do uplaćenih hotela nisu stigli jer navodno pomenuta agencija nije platila smeštaj za ove putnike. To su za B92 ispričali putnici koji su preko pomenute agencije otišli na letovanje u Egipat, među njima je i putnica Branislava Grubišić.

"Kada smo stigli avionom Aviogeneksa u 22.30 po lokalnom vremenu, nije nas sačekao vodič agencije Konte za koga su nam rekli da će nas sačekati na aerodromu već nas je sačekao predstavnik neke lokalne agneicje koji je sačekao da ljudi koji nisu imali vize završe sa viziranjem na aerdoromu", svedoći ona.

"Zatim su nas smestili u autobuse i rekli da naše letovanje nije plaćeno da im agencija Konte nije prosledila novac, da je novac trebalo da dođe ali nije ga niko doneo, kao i da mi imamo dve solucije: ili da svi odemo u hotel od 4 zvezdice koji nije u Tabi nego u nekom mestu između aerodroma i Tabe ili da platimo po osobi 200 eura za dva noćenja u nekom hotelu. I niko nije umeo da nam kaže šta će sa nama dogoditi, posebno što znamo da novi let iz Tabe za Beograd postoji tek za 11 dana", kaže ona. Grubešićeva za B92 kaže da su putnici podeljeni u tri autobusa otišli u nekoliko hotela gde su iz svog džepa platili par noćenja.

"Sinoć smo prvo bili odveženi do hotela Mariot gde smo od ponoći-pola jedan pa sve do jutros do šest bili sa predstavnikom lokalne agencije i sa devojkom koja je vodič agencije Konte koja je zadužena za izlete. Pokušavali smo da stupimo u kontakt sa direktorom i vlasnikom agencije Konte, kontaktirali smo i našu ambsadu u Kairu. Čak je kontaktirana i tursitička policija Egipta, ali sa obzirom da se to noćas sve dešavalo niko do jutros ništa nije mogao da učini. Na kraju smo našli neko rešenje da platimo po 100 evra dva noćenja u hotelima, koje moramo da napustimo do sutra do 12 i niko ne zna šta će se dalje sa nama dešavati", kaže Branislava. O svemu je obavešten i Konzulat Srbije u Kairu, kao i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U međuvremenu, direktor agencije Konte Želimir Šipraga za B92 kaže da je došlo do jednog velikog nerazumevanja koje su imali sa egipatskim partnerom. Egipćani su tražili da im beogradska agencija uplati letovanje za narednih 11 dana, što je agencija, kako kaže Šipraga, danas uradila.

"Ni jedan cent im nismo dugovali do ovog dolaska. Jednostavno se tražilo samo da se napravi korektan balans i da to bude plaćeno u dva dana ponedeljak-utorak ili utorak-sredu. I po zakonu, da ne platite ni dinar moraju klijenti sa vaučerima da budu smešteni tamo gde im je potvrđeno, moraju a onda mi između sebe možemo da se razmećemo. I mi smo njima i uplatitli, na kraju je egipatski partner prihvatio sve ono kako smo razgovarali i danas mu je uplaćen novac što je i dokumentovano, ali je maltretman napravljen našim ljudima i celoj našoj turističkoj agenciji kojoj je imidž strašno narušen", rekao je Šipraga.

97 odsto turističkih agencija u Srbiji članice su udruženja JUTA, nacionalne asocijacije turističkih agencija, preko koje oštećeni putnici mogu potražiti pravdu. Međutim, agencija Konte izbačena je prošle godine iz ovog udruženja zbog česte promene imena, kaže predsednik UO Juta Ljubomir Cerović.

Oštećeni putnici moraju da se obrate redovnom sudu, JUTA nije nadležna za svoje ne clanice, Na osnovu zapisnika i svih uviđaja koje će uraditi turistička inspekcija njemu će se verovatno oduzeti licenca to je sad teško reći, ali moraće na neki način da se sankcionišu 1224, kaže Cerović.

U međuvremenu, putnici su na intervenciju Ambasade i Konzulata Srbije smešteni u hotele koje su platili. Kako nam je rečeno u MSP-u, ambasada Srbije u Egiptu je o ovom slučaju obavestila i resorno Ministarstvo ekonomije, Privrednu komoru Srbije i Jutu. Tržišna inspekcija je u međuvremenu posetila agenciju Konte i razultati te analize se očekuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: