SB UN o situaciji na Kosovu

Savet bezbednosti o novonastaloj situaciji na Kosovu. Boris Tadić kaže da je u pitanju terorizam, šef UNMIK-a i ambasadori članica SB-a pozivaju na dijalog.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2010.

23:57

Default images

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je situaciju na Kosovu, posle najnovijeg talasa nasilja na severu Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da se u Severnoj Mitrovici dogodio "flagrantni akt terororizma" čiji je cilj da sabotira potragu za rešenjem do koga bi se došlo pregovorima.

Tadić je naveo da taj "zlokoban plan" nailazi na podršku Pitera Fejta, predstavnika EU na Kosovu, koji ujedno predstavlja i pet vodećih zemalja koje promovišu nezavisno Kosovo.

Predstavnici UNMIK-a i Euleksa, Lamberto Zanijer i Iv de Kermabon, složili su se da se situacija na severu Kosova pogoršala i pozvali obe strane na uzdržanost.

Većina ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti UN ocenila je da su poslednji incidenti nasilja na severu Kosova bili izolovani slučajevi i da je, uprkos tome, situacija na Kosovu stabilna. Izaslanici Rusije i Kine naveli su, ipak, da su zabrinuti zbog najnovijih nasilnih događaja.

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je da su proteste u Severnoj MItrovici organizovale radikalne snage koje su imale podršku vlasti u Beogradu.

On je predsednika Srbije pozvao "da ostavi na miru Srbe na Kosovu i da sa predstavnicima republike Kosovo uđe u pregovore o praktičnim pitanjima".

Tadić: UN da osudi napad na Srbe

Boris Tadić upozorio da će Beograd razmotriti odnose sa međunarodnim prisustvom na Kosovu ukoliko Savet bezbednosti UN ne osudi bombaški napad na Srbe.

"Apelujemo na međunarodnu zajednicu da osigura da se ono što se dogodilo u petak više nikada ne ponovi", rekao je Tadić na sednici u Njujorku.

Tadić je rekao da se u petak oko 3.000 Srba na Kosovu okupilo kako bi protestovali zbog "grubog kršenja Rezolucije 1244" i pokušaja albanskih vlasti da otvore kancelariju Vlade Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Dodao je da su na mirno okupljene demonstrante bačene dve razorne bombe iz pravca dvorišta gde su naselja etničkih Albanaca. U napadu je poginuo pedijatar u lokalnoj bolnici, po nacionalnosti Bošnjak, dok je desetak Srba ozbiljno ranjeno, kazao je Tadić.

"Naglašavam, to je učinjeno namerno kako bi se pojačale međuetničke tenzije i sabotirala težnja da se dođe do održivog mira. To je još jedna destruktivna posledica mračnog plana, koji je delom podržan od takozvane Međunarodne civilne kancelarije na čijem čelu je Piter Fejt, da jednostrano nametne nelegalni i nepoželjni režim u delu naše pokrajine", kazao je Tadić.

"Kosovo nije država. Nema suverenitet. To nije stav samo Srbije i većine članica UN, već stav SB. I šef diplomatije Kosova Skender Hiseni bi jednom zauvek trebalo da prihvati ovu realnost", poručio je Tadić.

Uprkos stavovima nekih govornika na današnjoj sednici, Tadić je naveo da je otvaranje kancelarije MUP-a Kosova bilo provokacija i da neće doprineti stabilnosti na terenu.

"Šta bi se desilo da je Republika Srbija osnovala svoj centar za kosovske Albance koji traže srpski pasoš, da li bi Euleks i kosovska policija podržali takvo otvaranje i pomogli nam. Siguran sam da to ne bi bilo tako", rekao je Tadić, navodeći da politika treba da bude "dosledna i da treba da se uzmu u obzir obe strane".

Predsednik Srbije je naveo da postoji razlika između suverene države i vlasti u Prištini.

"Mi sudimo kriminalcima. Oni koji su počinili zločine 1999. su izvedeni pred lice pravde i odgovorni će otići u zatvor, neki su već u zatvoru", rekao je Tadić.

On je poručio da se mora osuditi to što prištinske vlasti nikoga nisu proglasile odgovornim za etničko čišćenje nad Srbima 2004.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će naposletku "svi zajedno" biti u EU, ali da prethodno treba naći kompromisno rešenje za Kosovo.

"Nadam se da ćemo svi na kraju biti zajedno u EU, ali pre toga treba da nađemo kompromisno rešenje u kome sve strane dobijaju nešto", ocenio je predsednik Srbije.
Boris Tadiæ (FoNet, arhiva)
Predsednik Srbije naglasio je da tako nešto nije samo u suprotnosti sa željama kosovskih Srba, već je i u suprotnosti sa radom misije Unmika i Euleksa, kao i odluka Saveta bezbednosti, jer te institucije nikada nisu priznale takozvani Ahtisarijev plan i jednostranu nezavisnost.

Tadić je pozvao sve odgovorne međunarodne faktore da izbegnu situaciju da se više ikada nađu u poziciji da podrže bilo koji destabilizujući akt vlasti u Prištini.

"Etničkim albanskim vlastima mora biti rečeno kakve ih posledice očekuju ukoliko ponovo pribegnu jednostranim aktima. U suprotnom, Srbija neće imati izbora sem da razmotri svoje odnose sa međunarodnim prisustvom u pokrajini", naveo je Tadić.

Beograd, prema Tadićevim rečima, neće tolerisati nikakve jednostrane akte prištinskh vlasti, poput otvaranja Međunarodne civilne kancelarije, suda ili akte u oblasti telekomunikacija. Sve to predstavlja čin agresije i kršenja Rezolucije 1244, rekao je Tadić.

"Dozvolite da budem jasan: bez obzira na razlike prema jednostranoj nezavisnosti, svako ko ne osudi jednostranost bilo koje vrste na Kosovu, kao što je Srbija učinila, biće odgovoran za svako buduće nasilje, žrtve i terorističke akte koji bi mogli da se dogode u pokrajini", rekao je Tadić.

Srpski predsednik je naveo da jednostrana nezavisnost, koliko god to neki ne žele da čuju, ne može dovesti do mira i stabilnosti. Ona je, prema Tadiću, samo dovela do podele u međunarodnoj zajednici i preispitivanja osnovnih principa međunarodnog sistema.

"Jedini način da se uspostavi stabilnost na Kosovu je da se u potpunosti implementira plan generalnog sekretara od šest tačaka, koji je, da vas podsetim, prihvatio jednoglasno Savet bezbednosti u novembru 2008, bez obzira na razlike prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti".

Tadić je poručio je da nijedna demokratska vlast u Srbiji nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali da je Beograd spreman da zajedno sa Prištinom radi na konstruktivnom i održivom rešenju jer veruje da je održivi mir osnova zajedničke i prosperitetne budućnost u EU.

Zanijer poziva na uzdržanost

Šef misije UN na Kosovu Lamberto Zanijer rekao je danas na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN da je zabrinut zbog poslednjih incidenata na severu Kosova, navodeći da je situacija posle njih napetija nego obično.

Obraćajući se članicama SB, on je pozvao vlasti u Prištini i Beogradu da budu mirne, uzdržane i da ne izazivaju provokacije.

“Molim obe strane da ne provociraju, da ostanu mirne i molim sve nadležne vlasti da učine sve kako bi priveli pravdi počinioce (nedavnih napada)”, naveo je Zanijer.

“Ja bih vas danas zamolio da ove poruke prenese dalje svim zajednicama na Kosovu, u Prištini i u Beogradu. Ponoviću ocenu generalnog sekretara da kada je reč o primeni strategija za severni deo Kosova, ukoliko sve to ne bude urađeno u dijalogu sa svim relevantnim učesnicima - to neće biti uspešno”, upozorio je on.

Razlike u ocenama ambasadora

Većina ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti UN ocenila je na današnjoj hitnoj sednici da su poslednji incidenti nasilja na severu Kosova bili izolovani slučajevi i da je, uprkos tome, situacija na Kosovu stabilna.

Ambasadori su pozvali Beograd i Prištinu na dijalog o praktičnim pitanjima od značaja za svakodnevni život građana Kosova i apelovali na međunarodnu zajednicu i zainteresovane strane da preduzmu sve da se slični incidenti ne ponove.

Ambasador SAD je osudio nasilje i pretnje nasiljem i pozvao sve strane da se uzdrže od dalje eskalacije, ističući da je incident u petak u Kosovskoj Mitrovici bio "izolovan kriminalni akt, a ne planirani teroristički čin".

On je naveo da je odluka Vlade Kosova da otvori kancelariju MUP-a u Kosovskoj Mitrovici "pravo suverene države", koju su, po njegovim rečima, "priznali mnogi prisutni na sednici".

Ambasador SAD je naveo da je incident 2. jula bio "primer prisustva tenzija na severu Kosova" i apelovao je na vlade Srbije i Kosova da rade zajedno kao susedi.

Predstavnik Velike Britanije osudio je poslednje incidente na Kosovu i podsetio na izjavu britanskog ministra za Evropu Dejvida Lidingtona koji je tokom prošlonedeljne posete istakao da na Kosovu "nema mesta nasilju".

On je pozdravio "brzu i dobru akciju Euleksa i pozvao na sprovođenje istrage kako bi se počinioci izveli pred lice pravde, kao i da Beograd i Priština treba da se uzdrže od provokacija koje bi mogle da pogoršaju situaciju".

Britanski ambasador je naveo da dve strane treba da se posvete dijalogu i saradnji kako bi uspešno ostvarile svoj cilj da uđu u EU.

Predstavnik Francuske se, takođe, složio da se radi o izolovanom incidentu i da je stanje na Kosovu stabilno, i pozdravio reakciju misije Euleksa koja "funkcioniše u skladu sa rezolucijom 1244 i nastavlja uspešno da održava red i mir" na Kosovu.

"Korišćenje ovakvih incidenata u političke svrhe nije dobro i treba da bude izbegnuto", poručio je francuski ambasador.

S druge strane, ambasadori Kine i Rusije izrazili su zabrinutost zbog najnovijih nasilnih događaja na Kosovu.

Ambasador Rusije rekao je da se radi o terorističkom aktu. On je ocenio da je stanje na Kosovu nestabilno i da zahteva "posebnu pažnju" i naveo da "sve mere treba da budu preduzete da bi bile izbegnute dalje provakacije".

Ruski predstavnik je naveo da je Rezolucija 1244 "glavna međunarodna platforma" za rešenje situacije na Kosovu i da u skladu s tim, "treba očuvati vodeću ulogu SB na Kosovu".

I ambasador Kine složio se da je situacija na Kosovu "ozbiljna i delikatna" i ponovio stav njegove zemlje da cilj treba da bude postizanje sporazuma prihvatljivog za obe strane, kroz pregovore.

"Jednostrane akcije nisu dobre za uspostavljanje sporazuma, već dovode do novih komplikacija", poručio je kineski predstavnik.

On je naveo da "sve strane treba da učine napore da se stabilizuje situacija na terenu, kako bi bili izbegnuti novi incidenti".

Vanredna sednica

Posle serije oružanih napada u severnom delu Kosovske Mitrovice, sednicu Saveta sazvala je predsedavajuća Nigerija na zahtev Srbije.

Prisustvuje joj i šef Misije UN u pokrajini Lamberto Zanijer.

Podsetimo, prošlog petka su, za sada još nepoznati počinioci, aktivirali bombu u naselju Bošnjačka mahala, gde je nekoliko stotina Srba protestovalo povodom otvaranja kancelarije vlade Kosova u severnom delu Mitrovice. U tom napadu jedna osoba je izgubila život, a 11 je povređeno.

Juče se dogodio još jedan oružani napad, u kojem je ranjen visoki funkcioner Samostalno-liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova Petar Miletić.

Analitičar Dušan Janjić očekuje da će sa sednice Saveta bezbednosti biti upućena poruka pre svega Beogradu i Prištini, a ne međunarodnim činiocima na Kosovu. Odluka o zakazivanju vanredne sednice pokazuje da u Njujorku smatraju da je ovo kritičan momenat za Kosovo.

Prema pisanju kosovskih medija, u Njujork je otputovao i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni, ali za sada nije poznato da li će i govoriti na sednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: