Opozicija kritikuje izjavu Dinkića

Opozicija kritikuje izjavu ministra ekonomije Mlađana Dinkića da bi grupi VAC trebalo zabraniti povratak na medijsko tržište Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

18:42

Default images

U vladajućoj koaliciji bez odgovora da li je Dinkić izneo lični stav ili stav Vlade.

Posle Dinkićeve izjave da bi trebalo zabraniti VAC-u povratak na medijsko tržište Srbije, od partija koje su Dinkićevi koalicioni partneri nije se mogao čuti konkretan odgovor na pitanje govori li lider G17 plus u svoje ili u ime cele Vlade.

Opozicija pak ne štedi ministra ekonomije u kritikama na račun zabrana koje iznosi, dok govori o nemačkim investitorima.

Treba li VAC-u zabraniti da se vrati u Srbiju, posle, kako kaže ministar ekonomije, zakulisnog preuzimanja “Novosti”?

Dinkićevi koalicioni partneri pribegli su sigurnom odgovoru – zakon mora da važi za sve, pa i za investitore.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da privatizacija “Novosti” i uloga VAC-a u tome nije pitanje za političku elitu nego za relevantne organizacije i institucije koje se bave legalnošću izvršene privatizacije.

Prema njenim rečima, DS ostaje privržena slobodnoj i tržišnoj ekonomiji i već deset godina se trudi da od Srbije stvori zemlju koja je dobra za ulaganje.

"Naravno da i ti investitori treba da se ponašaju u skladu sa zakonima i u tom smislu jedino što povodom ovog slučaja možemo da kažemo jeste da to pitanje nije za političku elitu nego za relevantne organizacije i institucije koje treba da se bave legalnošću privatizacije koja je izvršena, strukturom vlasničkog kapitala i optužbama koje se iznose", rekla je Trivanova.

Ni posle više pokušaja ništa konkretnije nije se moglo čuti ni iz SPS-a.

Šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić izjavio je da svaka privatizacija, uključujući i “Novosti”, treba da se sprovede u skladu sa zakonom i da, ukoliko ima nepravilnosti, treba sankcionisati odgovorne.

"Zato je važno da se u konkretnom slučaju utvrde činjenice, da se vidi ko je u pravu, da li je bilo privatnih dogovaranja i ko je za to odgovoran", rekao je Ružić.

On je naveo da u vreme kada je medijska grupa VAC ušla na tržište Srbije, SPS, kao ni sada, nije imao uvid u informacije ko je dogovarao privatizacije.

Prema njegovim rečima, potrebno je truditi se i animirati strane investitore, ali je važno da i strani investitori privatizacije sprovode u skladu sa zakonom.

Opozicija je, pak, daleko konkretnija kada kritikuje ministra. Radikali podsećaju Dinkića da je u Vladi za pitanja ekonomije zadužen godinama unazad.

Dinkićeva poruka je štetna i neodgovorna, smatraju naprednjaci, osuđujući ministra što koristi termin ”zabrana“ kada govori o nemačkim investicijama.

Istovremeno, Dinkić posećuje sajam auto-industrije baš u Nemačkoj, a o njegovoj izjavi o VAC-u jedino nisu želeli da govore poslanici iz G17 plus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: