UN prenosi pomoć s konvoja brodova

UN će u pojas Gaze prebaciti više tona pomoći s humanitarnog konvoja koji su napali izraelski komadosi pre dve nedelje, saopštila je izraelska vojska.

Izvor: Beta

Utorak, 15.06.2010.

21:22

Default images

Portparol izaslanika UN-a za Bliski istok Ričard Miron potvrdio je da je postignut dogovor s Izraelom o prenošenju 70 kamiona pomoći.

Do sada je vlast Hamasa u Gazi odbijala da prihvati pomoć u znak protesta zbog trogodišnje izraelske blokade, a zaplenjena humanitarna pomoć se nalazi u izraelskoj luci.

Hamas za sada nije komentarisao sporazum prema kojem će UN nadzirati da li se pomoć koristi u odobrenim humanitarnim projektima.

U saopštenju izraelske vojske se navodi da je Izrael ponudio da konvoj brodova s humanitarnom pomoći pristane u izraelsku luku odakle bi se potom preko kopna prebacio u Gazu, ali da su to organizatori konvoja odbili.

Unapadu izraelskih komandosa 31. maja na konvoj brodova s humanitarnom pomoći poginulo je devet propalestinskih aktivista. Taj događaj je privukao pažnju sveta na trogodišnju blokadu pojasa Gaze i kobne posledice na tamošnjih milion i po stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: