NVO osudile nasilje nad Romima

Nevladine organizacije osudile su nasilje nad Romima u pančevačkom selu Jabuka.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

18:15

Default images

Grupa od 500 ljudi "pod plaštom žalosti za ubijenim mladićem" već četiri večeri zaredom kamenuje romske kuće u Jabuci kod Pančeva i uzvikuje parole kojima pozivaju na linč.

Naime, posle ubistva D.S. (17) iz Jabuke, za koje je osumnjičen B.J. (17) iz tog mesta, počeli su protesti koji su se pretvorili u nasilje i širenje mržnje prema Romima.

Inicijativa mladih za ljudska prava upozorila je danas ndržavne organe da su dužni da hitno i bez ikakvih kompromisa reaguju na otvorenu manifestaciju rasizma dela meštana pančevačkog sela Jabuka prema osobama iz romske zajedice u tom mestu.

"Svake večeri nekoliko stotina meštana sela Jabuka okuplja se u centru mesta, kamenuje romske kuće i izvikuje fašističke parole", navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

Dodaje se da "građani romske nacionalnosti ne izlaze već danima iz svojih kuća u strahu za sopstvenu bezbednost" i ukazuje da se time " građani Srbije drže u kućnom pritvoru na osnovu boje kože".

Navodi se i da "nasilje nad Romima u Jabuci, nažalost, nije usamljen slučaj kršenja ljudskih prava pripadnika ove manjine" i podseća na prethodne slučajeve u Zemun Polju, Surčinu, Novom Beogradu, Ovči, Kraljevu i drugim mestima.

"Kontinuirana praksa slabog ili nikakvog reagovanja na rasizam i pozive na linč dovela je do uverenja rasista u Srbiji da njihovo ponašanje nije protivzakonito ili da će bar proći nekažnjeno", navodi se u saopštenju.

Upozorava se i da "godinu dana nakon što je Zakon o zabrani diskriminacije stupio na snagu i nešto više od nedelju dana od izbora za nacionalne savete, svedoci smo grubog urušavanja sistema poštovanja ljudskih i manjinskih prava".

Beogradski centar za ljudska prava osuđuje napade na pripadnike romske nacionalne manjine u selu Jabuka kod Pančeva i naglašava da je država jedina nadležna da u pravičnom postupku sudi učiniocima krivičnih dela.

Ovi događaji zahtevaju brzu i odlučnu akciju policije, radi slanja jasne poruke da su odmazda i retribucija neprihvatljive.

Pored toga što su inkriminisane zakonom, predstavljaju i kršenje osnovnih ljudskih prava, upozorava Beogradski centar za ljudska prava.

Samoorganizovanje meštana radi kažnjavanja čitave zajednice je nedopustivo u demokratskom društvu.

Posebna opasnost je u tome što ova situacija nije usamljen slučaj, već predstavlja indikativan primer rasne, nacionalne i verske mržnje koja poslednjih godina eskalira u različitim prilikama.

Državni organi ne smeju dozvoliti da meštani sela Jabuka, romske nacionalnosti, budu taoci besa svojih sugrađana.

U tom smislu, neophodno je omogućiti normalan život Romima sela Jabuka i efikasno procesuirati lica odgovorna za napade.

Ovaj incident, takođe, ukazuje na potrebu većeg angažovanja države u cilju stvaranja ambijenta međusobnog poštovanja i razumevanja različitih etničkih grupa, zaključuje Beogradski centar za ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: