OEBS: Istražiti zločine na Kosovu

Misija OEBS na Kosovu ocenila je da i 10 godina nakon rata kosovski pravosudni sistem nije uspešan u rešavanju ratnih zločina.

Izvor: Beta

Utorak, 15.06.2010.

17:13

Default images

"Ovaj neuspeh u suprotnosti je sa očekivanjima javnosti i sa interesima pravde i pomirenja“, navodi se u izveštaju Misije OEBS-a na koji je danas predstavljen u Prištini.

“Predmeti ratnih zločina, usled njihove prirode, ozbiljnosti i značaja u procesu pomirenja, nisu uzimani u razmatranje na odgovarajući način od strane pravosudnih institucija", kaže se u izveštaju.

Dodaje se da je "blagovremeno zadovoljavanje pravde u predmetima ratnih zločina od posebnog značaja jer smanjuje percepciju nekažnjivosti u tim predmetima".

OEBS je takođe naveo da je zabrinut zbog relativno malog broja predmeta ratnih zločina koji su uspeli da se probiju u sudskom sistemu.

"Jedan značajan faktor koji je doprineo ovim odlaganjima jeste da su mnogi od osumnjičenih u ovim predmetima napustili teritorijalnu nadležnost kosovskih sudova i nisu dostupni kosovskim pravosudnim institucijama. Mnogi slučajevi se odugovlače usled odsustva okrivljenih u krivičnom procesu", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je zato potrebna jača regionalna sudska saradnja.

Ocenjeno je da je nedostatak programa za zaštitu svedoka jedan od razloga koji onemogućava rešavanje predmeta ratnih zločina.

"OEBS pozdravlja nastojanja institucija da odgovore na ovu situaciju u vidu nacrta zakona o zaštiti svedoka. Međutim, OEBS bez obzira na to podstiče institucije da unaprede poverenje javnosti u njegovu sposobnost pružanja adekvatne zaštite svedocima, posebno u predmetima ratnih zločina, kroz donošenje i primenu nacrta zakona", navodi se u saopštenju.

OEBS je pozdravio napore na uspostavljanju specijalizovanog sudskog veća koje se bavi teškim krivičnim delima kao što su ratni zločini i uključivanje odredbi o specijalnom odeljenju za teške zločine u Nacrtu zakona o sudovima.

Misija OEBS-a na Kosovu je preporučila da preostali predmeti ratnih zločina budu procesuirani kao prioritetni predmeti.

Kosovska policija trebalo bi da unapredi specijalizovani program obuke za policajce dodeljene jedinici za istragu ratnih zločina. Policija bi trebalo da ostvaruje prisnu saradnju sa Jedinicom za istragu ratnih zločina Euleksa u očekivanju buduće primopredaje svih istraga o takvim zločinima.

Kosovska policija bi takođe trebalo da pruži specijalizovanu obuku policajcima o tome kako da zaštite svedoke i porodice svedoka uključene u predmete ratnih zločina, navodi se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: