Rastu dugovanja prema bankama

U maju su dugovanja privrede i građana u Srbiji prema bankama porasla za dva odsto više nego u aprilu, pokazuju podaci udruženja banaka.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

16:20

Default images

Najviše zabrinjava činjenica da iz meseca u mesec lagano raste broj onih koji svoje obaveze ne izvršavaju na vreme.

Skoro svaki deseti dužnik u Srbiji u maju nije na vreme platio ratu svog kredita. Najčešće kasne kompanije, preduzetnici, a polako se iz meseca u mesec povećava i broj građana koji na vreme ne plaćaju dugove.

Aktivirane su 74 hipoteke, što u odnosu na 65 000 stambenih kredite nije veliki procenat, navode u udruženju banaka.

"Ta opasnost ulaska u krizu kao što je Grčka, Španija, baltičke zemlje, Ukrajina, ne postoji, s obzirom na ukupan obim zaduženosti kompanija i građana, naši građani duguju 560 evra, nije to alarmantno stanje", kaže Veroljub Dugalić iz Udruženje banaka.

Ekonomisti veruju da banke imaju način da pomognu klijentima koji kasne, jer nikome ne odgovara aktiviranje hipoteke. Jedan od načina je i smanjenje kamatnih stopa.

"Banke mogu dosta da pomognu, mislim da to neke od njih i čine. Kao što je poznato, one imaju dosta para, trenutno i više nego što to mogu da plasiraju novim klijentima, tako da mislim da će onaei same najveći deo tog tereta podneti, odnosno da će one i same davati popuste, čekati klijente da ne dođu u situaciju da mogu redovno da plaćaju kredite", kaže Mijat Lakićević, urednik ekonomske rubrike u nedeljniku NIN.

Kod preduzetnika je potrebna i pomoć države, da i ona odvoji deo sredstava za refinansiranje kredita ili pojača garancije u slučaju da klijenti ne mogu da isplate kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: