Bukurešt: Antivladini protesti

Protestanti opkolili zgradu rumunskog parlamenta zahtevajući ostavku Vlade zbog drastičnih mera štednje koje pogađaju zaposlene u državnom sektoru i penzionere.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

15:32

Default images

U protestima u centru Bukurešta učestvuje oko 20 000 ljudi. Zabeležen je i incident kada je jedan žandarm udario učesnika protesta i upotrebio suzavac.

Ni tropska vrućina od 38 stepeni nije sprečila gnevne Rumune da se pridruže demonstracijama u Bukureštu. Ljudi su rešeni da izdrže jer, kako kažu, "nemaju više šta da izgube".

"Dosta je sirotinja plaćala za sve. Već 20 godina plaćamo ono što je vlada ukrala. Sada je vreme da oni plate", kaže Gaina Marian, koji radi u policiji.

Hiljade zaposlenih u državnoj upravi i penzionera, okružilo je parlament, i čak pokušalo da uđe u zgradu, a blokiran je i saobraćaj u okolnim ulicama.

Na protestnom mitingu skandira se "Dole Basesku!","Dole diktator!", "Dole Vlada!", "Ostavka!", a na transparentima piše i "Zaustavite genocid!".

Vladine mere štednje odnose se na smanjenje plata zaposlenih u javnom sektoru za 25 odsto i penzije za 15 procenata.

Najnezadovoljniji su penzioneri koji kažu da su očajni, da neće otići sa demonstracija uprkos velikoj vrućini jer će "ionako umreti jer nemaju novca za lekove i za hranu".

Sindikati su organizovali današnji protest upravo u vreme kada se u Parlamentu razmatra zahtev opozicione Socijaldemokratske partije da se izglasa nepoverenje Vladi Emila Boka zbog mera štednje koje udaraju najosetljivije kategorije stanovništva.

Opozicija je izviždala premijerovo objašnjenje da su drastične mere neophodne i da je za lošu ekonomsku situaciju kriva prethodna vlada. Mediji podsećaju da je glasanje o nepoverenju vladi unapred osuđeno na neuspeh jer vlada ima sigurnu poslaničku većinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: