Sledi ispitivanje Simovića

Miloš Simović, uhapšeni pripadnik zemunskog klana, biće ispitan o nerešenim ubistvima srpskih kriminalaca iz ranijeg perioda, saznaje B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

22:49

Default images

Od Simovića, koji je već prebačen u zatvor Zabela, prema našem izvoru, biće zatražene informacije o odnosu sa Sretkom Kalinićem, koga je u utorak ranio u Zagrebu.

Tražiće se i informacije o vezama s preostalom trojicom odbeglih članova zemunskog klana Vladimirom Milisavljevićem, Milanom Jurišićem i Ninoslavom Konstantinovićem, koji su pravosnažno osuđeni za ubistvo premijera Đinđića.

Kako nam je objašnjeno, policijski i pravosudni organi Srbije neće se baviti pucnjavom u Zagrebu u kojoj je ranjen Kalinić, jer je to predmet koji se vodi u Hrvatskoj i Srbija jedino može da ponudi pravnu pomoć.

MUP Srbije je Simovića, nakon hapšenja pretprošle noći na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo, nakon što mu je potvrđen identitet, juče prebačen u najčuvaniji, sedmi paviljon požarevačkog zatvora Zabela, na izdržavanje zatvorske kazne.

Simović je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije, a na 40 godina za otmice i ubistva koje je počinio zemunski klan.

Hrvatska policija pretresla je nekoliko stanova u naselju Lanište, predgrađu Zagreba. Za jedan od stanova policija je sigurna da su ga koristili Simović i Kalinić, a sa njima povezuje još nekoliko lokacija.

Sretka Kalinića, pripadnika zemunskog klana koga je Simović ranio u utorak u Zagrebu, čuvaju policajci u bolnici "Sestara milosrdnica" i tek treba da se ustanovi ko je iz hrvatskog kriminalnog miljea Kaliniću i Simoviću pružao logistiku i od kada su oni boravili u toj zemlji.

Hrvatska je primila od Interpola zahtev za hapšenje i izručenje Sretka Kalinića Srbiji, koji je prosleđen hrvatskom ministarstvu pravde.

"Da li će se njegov status promeniti u status uhapšene osobe zavisi od odluke suda koji će odlučivati o zahtevu o njegovom izručenju. Naš Interpol je primio taj zahtev i moguće je da mu bude određen ekstradicioni pritvor i u tom smislu će se smatrati kao osoba lišena slobode“, objasnio je portparol MUP-a Hrvatske Krunoslav Borovec.

Izručenje Kalinića Srbiji je nemoguće dok Hrvatska ne promeni Ustav. Procedura za izmene je u toku, a Hrvatski sabor prihvatio je nacrt promena Ustava koji omogućava izručenje hrvatskih državljana drugim državama.

Temom odbeglih pripadnika zemunskog klana baviće se vanredni “Insajder” koji će na TV B92 biti emitovan u ponedeljak.

Simović ima pravo da traži ponovljeno suđenje

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić izjavila je da pripadnik zemunskog klana Miloš Simović ima pravo da traži da se ponovi suđenje u njegovom prisustvu.

"S obzirom da mu je suđeno u odsustvu, ali u prisustvu njegovog branioca, on ima pravo da traži da se sprovede suđenje u njegovoj prisutnosti", rekla je Kovačević-Tomićeva i dodala da po pravilu sud takve zahteve odobrava.

Ona je kazala da bi u tom slučaju suđenje bilo ponovljeno, s tim što se ne bi doticalo pravosnažnosti presude vezane za sve ostale osuđene.

"Proveravala bi se samo njegova uloga u svim tim događajima", dodala je portparolka Specijalnog suda.

Novac za skrivanje stizao iz Beograda?

Do sada je u Zagrebu locirano sedam stanova, u kojima su se poslednjih meseci zajedno krili Kalinić i Simović.

"U zagrebačku policiju privedeni su vlasnici svih ovih stanova, koji se pretresaju, ali i vlasnici pasoša, koje su sa svojim fotografijama koristili Kalinić i Simović. Privedeno je više od deset osoba koje su imale direktne i posredne veze sa odbeglim 'zemuncima', uključujući i nekoliko osoba koje su u njihovo ime nosili novac za kiriju vlasnicima stanov", kaže za "Blic" izvor iz vrha srpske policije.

On navodi da je skrivanje dvojice odbeglih pripadnika zemunskog klana finansirano iz Beograda.

"Iz Beograda im je slat novac, uglavnom po nekoliko hiljada evra, koji nisu direktno upućivani u Zagreb već preko nekoliko gradova u Srbiji, Bosni. Svaka novčana tura prolazila je po nekoliko ruku dok nije stigla do Simovića i Kalinića. Trenutno se utvrđuje ko im je slao novac i zašto, i u tom pravcu ima određenih informacija", kaže izvor lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: