Cvetković: Privreda se oporavlja

Privreda Srbije počinje da se oporavlja, ali to nažalost još ne osećaju građani u svakodnevnom životu, ocenio je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

23:00

Default images

Cvetković je ovo izjavio na tradicionalnim junskim susretima Srpske asocijacije menadžera.

Menadžeri su, sa druge strane veoma zabrinuti, jer kako je upozorio njihov predstavnik Slobodan Vučićević, nemaju najosnovnije uslove poslovanja.

Najnovija statistika uliva nadu premijeru Mirko Cvetkoviću koji je srpskim menadžerima poručio da privreda počinje da se oporavlja. Premijer je istakao da raste bruto domaći proizvod i izvoz, a zaustavljen je rast nezaposlenosti.

On, međutim, priznaje da građani još ne osećaju taj napredak.

„Oporavak nije onakav kakav bismo želeli i gradjani Srbije i dalje loše žive, a postoje i grupe koje su u izuzetno lošoj materijalnoj situaciji zbog toga vlada preuzima čitav niz mera kako u domenu oporavka privrede tako i u oblasti pomoći najugroženijima“, kaže Cvetković.

Cvetković veruje da će ipak biti više razloga za nadu nego za strepnju. Bez obzira na premijerov optimizam, privrednici su zabrinutiji nego što su bili u vreme početka ekonomske krize.

Razlozi su, kako navodi predsednik Srpske asocijacije menadžera, rast deviznog kursa i nestabilni uslovi poslovanja.

„Mi kao privrednici smo molili, tražili, zahtevali, pitali, apelovali da kurs bude pod kontrolom i da naši privrednici nemaju taj konkurentski nedostatak što će imati negativan kurs za razliku od okruženja“, kaže predsednik Srpske asocijacije menadžera Slobodan Vučićević.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu ocenjuje da je prošla godina bila veoma uspešna za Srbiju, ali podseća da slede novi izazovi na evropskom putu.

„Mi moramo ove godine da zadržimo taj pravac. Naš cilj kao predstavnika Evropske unije je da ohrabrimo taj napredak i to tako što ćemo krenuti dalje ka ratifikaciji Sporazuma o stabilzaciji i pridruživanju, o čemu će se raspravljati sledeće nedelje u Luksemburgu. Takođe i tako što ćemo nastojati da napreduje i zahtev Srbije za status kandidata“, kaže šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer.

Članovi Srpske asocijecije menadžera zajedno sa poslovnom školom Kotruli obezbedili su stipendiju Ljupki Mihajlovskoj, studentkinji sa invaliditetom koja je na master studijama Fakulteta političkih nauka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: