Van Rompej: Integracije bitne EU

Integracija i stabilnost zapadnog Balkana su i dalje ključni za Evropsku uniju, izjavio je u Briselu predsedavajući Savetu EU Herman van Rompej.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

21:25

Default images

Van Rompej dodaje da će članstvo svake zemlje regiona u EU zavisiti od sprovedenih reformi u zemljama regiona.

Van Rompej je, posle susreta s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, istakao da će to biti i njegova poruka sagovornicima kad početkom jula i na jesen poseti zemlje zapadnog Balkana.

Đukanović je izrazio očekivanje da će Crna Gora do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU i stavio do znanja rešenost vlasti u Podgorici da ostvare ključne uslove u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u jačanju sposobnosti državne uprave.

Van Rompej je naglasio da "uverljivost evropske perspektive igra važnu ulogu u jačanju regionalne stabilnosti".

"Napredak na tom putu mora biti utemeljen na iskazanim rezultatima, gde su rezultati biće i pomaka, a napredak Crne Gore je primer za to", istakao je čelnik EU.

Sa nedavnog ministarskog sastanka EU - zapadni Balkan u Sarajevu upućena je važna poruka o evropskoj budućnosti regiona, uz naglasak na važnosti regionalne saradnje, naglasio je Van Rompej, koji je poželeo i dobrodošlicu Crnoj Gori u EU.

Đukanović je istakao da je Crna Gora ostvarila vrlo zahtevne reforme i da sad postojano napreduje ka članstvu u EU.

"Evropska unija je u Crnoj Gori više nego očigledno dobila pouzdanog partnera koji vredno radi na pospešivanju evropskih vrednosti na zapadnom Balkanu", dodao je crnogorski premijer.

"Svesni smo da posao nije završen i s jednakim zanosom i odgovornošću radimo i na ostvarivanju prioriteta u sledećim fazama pridruživanja EU", dodao je.

"Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i snaženje administrativnih kapaciteta jesu izazov, ali izazov koji je savladiv i kojem ćemo mi odgovoriti ne manje uspešno nego prethodnim izazovima", podvukao je Đukanović.

Predsednik vlade Crne Gore je stavio do znanja da pridruživanje zemalja zapadnog Balkana EU mora biti utemeljeno na pojedinačnoj zasluzi svake države regiona u ispunjavanju uslova.

Đukanović je ocenio da će Crna Gora, posle datih kvalitetnih odgovora na upitnik Evropske komisije o sprovedenih reformama, do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU i da će Brisel predložiti datum početka pregovora o članstvu s Podgoricom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: