Rezultati manjinskih izbora

Na izbore za savete nacionalnih manjina izašlo je 54,5 odsto birača, pokazuju zvanični rezultati.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

18:10

Default images

Izborna komisija saopštila je zvanične rezultate izbora za savete nacionalnih manjina koji su održani u nedelju.

Predstavnici komisije naveli su da na izborima nije bilo nepravilnosti i da nema potrebe da se oni ponavljaju na bilo kojem biračkom mestu.

Na birališta je izašlo 54,5 odsto od ukupno 436 334 birača, a na izborima na kojima su direktno glasali pripadnici manjina, učestovalo je 16 zajednica. Tri manjinske zajednice - Hrvati, Slovenci i Makedonci odlučili su da svoje predstavnike izaberu na elektorskim skupštinama.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitris Kipreos ocenio je da su izbori održani u fer atmosferi uz tehničke probleme koji ne mogu da pokvare generalno pozitivnu sliku o celom procesu.

“Najvažnije je da su izbori za Savete nacionalnih manjina održani. To je veliko dostignuće. Ne smemo da zaboravimo kakva je situacija bila na zapadnom Balkanu po pitanju manjina pre 15 ili 10 godina. Zato ovaj napredak smatramo krucijalnim i u pravom smeru, ne samo za Srbiju već čitav region“, kazao je on.

Najviše glasova za Savet albanske nacionalne manjine dobila je Partija za demokratsko delovanje, dok su Aškalije najviše glasova dale listi Aškalije za spas, mir i budućnost, saopštila je danas predsednica Centralne izborne komisije Rozalija Torde.

Savet bošnjačke nacionalne manjine većinom će činiti Bošnjačka kulturna zajednica Muamera Zukorlića, Bugari su većinom glasali za listu Bugarska zajednica za evropsku Srbiju, a Bunjevci su većinom glasova izabrali listu "Sad i uvik - samo Bunjevci".

Zajednica Vlaha Srbije će biti većina u vlaškom Savetu, dok su se Grci opredelili za listu "Volim te, sagapo, Smederevo".

Egipatska lista "Budućnost" je dobila većinu glasova svojih sunarodnika, Mađari su izabrali "Mađarsku slogu" dok su Nemci većinom glasali za listu "Zajedno za jedinstvo nemačke nacionalne manjine".

Najviše glasova Roma osvojila je lista "Romi za evropsku Srbiju", Rumuni su izabrali "Rumunsko jedinstvo za evropsku budućnost" a Rusini listu "Zajedno za Rusine".

Slovačka nacionalna manjina većinom je glasala za listu "Slovaci zajedno", "Ukrajinska lista za budućnost" je osvojila najviše glasova Ukrajinaca a Česi su za većinu u svom Savetu izabrali listu "Česi zajedno".

Hrvatska i slovenačka nacionalna manjina svoje savete izabrale su na elektorskim skupštinama, dok će elektorska skupština makedonske manjine biti ponovo održana 20. juna, jer na izborima u nedelju, 6. juna, nije bilo kvoruma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: