Obradović: Unapređenje obrazovanja

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović očekuje da će usvajanje predloženih izmena Zakona o visokom obrazovanju unaprediti sistem visokog obrazovanja.

Izvor: Beta

Sreda, 09.06.2010.

17:25

Default images

Ministar se nada da će izmene Zakona rešiti probleme nastale u praksi.

"Smatramo da se ovim rešenjima izlazi u susret zahtevima povećanja broja studenata, da se omogućava njihova veća prohodnost i mobilnost i rešavaju neka pitanja u procesu akreditacije", rekao je Obradović predstavljajući izmene Zakona o visokom obrazovanju u Skupštini Srbije.

Važno je da je predloženim izmenama predviđeno da će 48 bodova biti uslov za upis naredne godine studija, i da će to važiti za tekuću i narednu školsku godinu, rekao je ministar prosvete i dodao da je postojeći zakon predviđao da ove godine za to bude potrebno 54, a sledeće 60 bodova.

Prema njegovim rečima predviđeno je i povećanje broja ispitnih rokova na šest ali se školska godina mora završiti do 10. oktobra i steći uslov za upis godine.

Ministar je naveo da će finansiranje studenata iz budžeta zavisiti od kvaliteta studiranja, ostvarenog proseka i broja položenih ispita.

"Neće važiti princip jednom budžetski student uvek budžetski student", rekao je Obradović povodom rešenja koje omogućava i samofinansirajućim studentima da pređu na budžetsko finansiranje ako sakupe 60 bodova i ako se rangiraju u okviru ukupnog broja studenata na budžetu.

Ministar je naveo da je precizirana i pojednostavljena procedura akreditacije visokoškolskih ustanova.

"Mi samo menjamo zakon, novi ćemo doneti za dve godine kada se završi ovaj ciklus o na osnovu ocenu primenjivosti napraviti rešenja koja će visoko obrazovanje učiniti još bolje. Ovim rešenjima poboljšavamo sistem visokog obrazovanja i idemo u susret zahtevima koje je postavila praksa, a uvažena su i mišljenja studenata", rekao je Obradović.

Ministar je kazao i da je predviđena mogućnost povećanja broja članova Nacionalnog prosvetnog saveta sa 16 na 21, od čega će država predlagati sedam članova, kao i mogućnost učešća predstavnika studenata, odnosno parlamenata, u radu tog saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: