Grčka: Druga rata stiže na vreme

Grčka će na vreme, u septembru, dobiti drugu ratu pomoći EU i MMF-a od ukupno 110 milijardi evra, izjavio je grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

17:17

Default images

"Druga rata je obezbeđena", rekao je on na konferenciji za štampu u grčkoj prestonici, preneo je Rojters.

Zvanična Atina je obećala da će sprovesti mere kojima će uštedeti ukupno 45 milijardi evra u periodu između 2010. i 2013. godine, kako bi smanjila budžetski deficit za 11 odsto bruto domaćeg proizvoda, što dosad u svetu nije zabeleženo.

Zvaničnici EU i MMF treba da stignu u Atinu u ponedeljak, 14. juna, kako bi započeli reviziju grčkih finansija i proverili napredak u sprovođenju reformi.

Najnoviji podaci grčke vlade su pokazali da su državni prihodi u prvih pet meseci porasli više od osam odsto na godišnjem nivou, dok su troškovi istovremeno smanjeni za deset procenata.

Pored toga, deficit je u istom periodu smanjen za oko 40 odsto. "Time je premašen cilj vlade za smanjenje deficita, čak i pre nego što je rezultate počeo da daje čitav niz mera, uključujući povećanje poreza na dodatu vrednost i poreza na duvan, alkohol i gorivo", istakao je Papakonstantinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: