Bogdanović kritikuje izjavu Fejta

Ministar za Kosovo i Metohiju smatra da Piter Fejt zloupotrebljava dvostruku funkciju na Kosovu.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

16:58

Default images

Predviđajući novi talas priznavanja nezavisnosti Kosova posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, Fejt nije govorio u svojstvu zvaničnika EU, već kao lobista za nezavisnost Kosova, ocenjuje ministar.

"Fejtove izjave moraju se posmatrati iz ugla starog problema, odnosno njegove dvostruke uloge“, izjavio je Bogdanović agenciji Tanjug.

“Činjenica je da je upravo tu svoju dvostruku funkciju Fejt krajnje proračunato zloupotrebljavao, da se nikad ne bi znalo kada govori ispred EU, a kada, kao šef Međunarodne civilne kancelarije, u ime zemalja koje su priznale nelegalno proglašenu nezavisnost", ocenio je on.

Piter Fejt, prema Bogdanovićevom mišljenju, vrši svojevrstan pritisak na Međunarodni sud pravde, predviđajući da odluka tog suda ništa neće promeniti kada je reč o statusu Kosova i Metohije.

"Ne treba imati iluzije da će sud biti pošteđen daleko ozbiljnijih političkih pritisaka od ovog Fejtovog pokušaja. Međutim, ja verujem da će odluka Međunarodnog suda pravde biti u skladu sa međunarodnim pravom i da neće biti negativna po Srbiju. Takođe sam ubeđen da će ona upravo doprineti pokretanju novog pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine o statusu Kosova i Metohije jer ovakav status koji trenutno postoji nikome ne odgovara", rekao je Bogdanović.

Fejt je juče u Briselu izjavio da će, nakon što Međunarodni sud pravde iznese savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, verovatno uslediti znatan broj novih priznanja njegove nezavisnosti.

"Nadam se i pretpostavljam da će to dovesti do novog talasa priznanja nezavisnosti", rekao je Fejt na konferenciji za novinare u Briselu na kojoj je, zajedno sa šefom misije Euleksa na Kosovu Ivom de Kermabonom, govorio o najnovijim političkim zbivanjima i aktivnostima Euleksa na Kosovu.

Ističući da govori u ime zemalja koje su priznale Kosovo, Fejt je rekao da pretpostavlja da će savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u opštem smislu "pružiti izvesnu utehu položaju Beograda i izvesnu podršku poziciji Kosova" i da će to biti "mešovit skup mišljenja" na osnovu kojeg će onda svaka zemlja izvući zaključak.

“Kosovska policija ne može čuvati manastire“

Ministar Bogdanović izjavio je da se obezbeđivanje manastira u južnoj srpskoj pokrajini ne može prepustiti onima koji su ih uništavali ili nemo posmatrali njihovo skrnavljenje i rušenje.

Povodom upozorenja Eparhije raško-prizrenska da Kfor namerava da obezbeđivanje manastira Gorioč i Budisavci prepusti Kosovskoj policiji, Bogdanović je agenciji Tanjug izjavio da ne dolazi u obzir da brigu o srpskim svetinjama u pokrajini preuzmu privremene kosovske institucije.

"Svi znaju za naš stav i kakva se borba vodi i vodiće se na diplomatskom planu po ovom pitanju. Dobro je što su država Srbija i Srpska pravoslavna crkva uspostavili tesnu saradnju i zajednički sinhronizovano deluju kada je u pitanju zaštita i očuvanje srpske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović.

Povodom najave povlačenja međunarodnih snaga iz dva srpska manastira vlasti u Beogradu su, kako je dodao, kontaktirale Kfor, ali do sada nisu dobile povratnu informaciju.

"SPC i Eparhija raško-prizrenska naprosto nemaju poverenja u Kosovsku policiju. Nije to samo politički stav, to je prosto jedna činjenica koja nam daje za pravo da sumnjamo u iskrenost Kosovske policije", objasnio je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: