EBRD: Uticaj grčke krize na Balkan

Dužnička kriza koja potresa Grčku mogla bi nepovoljno da utiče i na Bugarsku, Rumuniju i Srbiju, izjavio je predsednik EBRD-a Tomas Mirov.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.05.2010.

20:13

Default images

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj kao jedan od razloga za to navodi činjenicu da su u trima državama veoma aktivne grčke banke. Mirov je, međutim, napomenuo da se posledice grčke krize za sada nisu pojavile.

"Postoji potencijalni rizik u zemljama gde grčke banke imaju posebnu ulogu - u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji. Međutim, za sada nismo uočili nikakve veće uticaje. Filijale grčkih banaka se dobro drže", rekao je direktor EBRD-a.

EBRD je, kako podseća Rojters, osnovana po završetku hladnog rata kako bi pomogla zemljama istočnog bloka u prelasku na tržišnu privredu. Banka investira u 29 zemalja, pretežno u privatni sektor.

Evropska banka za obnovu i razvoj predviđa da će region ove godine ostvariti provredni rast od 3,3 procenta, posle pada od 6,1 odsto lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: