Fratini: Novi makro-region do 2014.

Pretvaranje jadransko-jonske oblasti u makro-region do 2014. vodilo bi integraciji zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, izjavio je Franko Fratini.

Izvor: Beta

Sreda, 05.05.2010.

20:07

Default images

Ministar spoljnih poslova Italije rekao je, po završetku sastanka šefova diplomatija Jadransko-jonske inicijative u Ankoni, čiji je cilj jačanje ekonomske i kulturne saradnje zemalja članica te grupe i njihovo približavanje EU, da je "naš plan stvaranje jadransko-jonske makro-oblasti do 2014. godine".

"Cilj inicijative nije dupliranje već postojećih evropskih institucija, već strategiju koja će olakšati ekonomsku saradnju i saradnju u oblasti infrastrukture, razvoja ruralne oblasti, malih i srednjih preduzeća, turizma i kulture", precizirao je šef italijanske diplomatije.

On je rekao da ta strategija predstavlja ambiciozan plan koji ima za cilj proširivanje EU na sve zemlje zapadnog Balkana.

"Grčka, Slovenija i Italija su spremne da razvijaju sve moguće kontakte na evropskom nivou kako bi promovisale, sa svim institucijama EU, evropsku strategiju za jadransko-jonsku oblast", objasnio je on.

Strategijom bi koordinisala EU, a neophodno je, prema Fratinijevim rečima, bolje usmeriti sredstva Unije namenjena zapadnom Balkanu.

Ministarski sastanak završen je usvajanjem dokumenta u kojem se ističe potreba stvaranja političkih i institucionalnih uslova kako bi se uspešno okončali procesi približavanja Uniji zemalja zapadnog Balkana.

Deset godina od osnivanja inicijative, usvajanje deklaracije u Ankoni "potvrđuje da je budućnost jugoistočne Evrope u EU" i "ističe važnost ubrzavanja procesa integracije konkretnim koracima, poput liberalizacije viznog režima za Albaniju i BiH", navode se na sajtu italijanskog ministarstva inostranih poslova Fratinijeve reči.

On je ocenio da je Jadransko-jonska inicijativa pomogla prelazak iz "ere sukobljavanja i suprostavljanja u eru dijaloga i saradnje".

Konferencija o zapadnom Balkanu, koja će biti održana u Sarajevu u junu, dodao je Fratini, potvrda je da su jačanje regionalne saradnje i integracija zapadnog Balkana u EU "dve strane iste medalje".

Po završetku sastanka ministara osam zemalja jadransko-jonske inicijative, novinarima se obratio crnogorski šef diplomatije Milan Roćen, koji je istakao značaj inicijative.

"Nastavićemo proces koji je pokrenula Italija", kazao je Roćen, čija zemlja 1. juna preuzima predsedavanje Jadransko-jonskoj inicijativi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: