Stupar oslobođen optužbi

Bivši komandant policije Republike Srpske Miloš Stupar je oslobođen optužbi za učestvovanje u genocidu u Srebrenici.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.05.2010.

16:35

Default images

Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine donelo je danas drugostepenu presudu kojom se bivši komandant Drugog odreda specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz Šekovića Miloš Stupar oslobađa optužbi za učestvovanje u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine.

Veće je uvažilo žalbu branioca i ukinulo prvostepenu presudu u ovom slučaju, jer je na osnovu dokaza utvrđeno da Stupar nije imao efektivnu kontrolu nad pripadnicima jedinice koja je počinila zločin.

Sud je utvrdio da je tokom pogubljenja više od 1 000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u zemljoradničkoj zadruzi "Kravica", u opštini Bratunac, 13. jula 1995. godine, tom jedinicom komandovao Rade Čuturić, a da je Stupar na toj dužnosti bio ranije, od februara 1994. do juna 1995. godine.

Drugostepenom presudom su oboreni navodi iz optužnice, prema kojima se Stupar teretio po komandnoj odgovornosti za nesprečavanje počinjenja zločina, odnosno nekažnjavanje njegovih počinitelja.

Stupar je u julu 2008. nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora, a za zločin u Srebrenici mu se sudilo zajedno sa još desetoricom pripadnika Drugog odreda.

Petar Mitrović, Slobodan Jakovljević i Branislav Medan ranije su osuđeni na 28 godina zatvora, Brano Džinić i Aleksandar Radovanović na 32 godine, Milenko Trifunović na 33 godine zatvora, dok su krivice oslobođeni Milovan Matić, Miladin Stevanović, Velibor Maksimović i Dragiša Živanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: