Kako sprečiti astmu kod dece

Svako sedmo školsko dete i svaki dvadeseti odrasli stanovnik Srbije ima neki oblik astme.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

16:18

Default images

Povodom Dana borbe protiv te hronične bolesti od koje u svetu boluje 300 miliona ljudi, "Društvo za prava dece sa astmom" pokrenulo je projekat "Mreža za dečju astmu Srbije".

Astma je ubedljivo najčešća hronična bolest kod dece. Uzroci njenog nastanka još nisu precizno utvrđeni, ali se zna da duvanski dim, prašina, plesan, grinje, dlake kućnih ljubimaca i polen mogu da izazovu alergije koje mogu da izazovu napade astme.

Iako je broj obolelih u svetu i kod nas u stalnom porastu, danas se ova bolest u Srbiji leči efikasnije nego ikad.

"U tom trenutku kada roditelj sazna da dete ima i da boluje i od takve bolesti, on je uplašen, nije sposoban da prima informacije. Tek kada se smiri, ponavljanim edukacijama polako prihvata tu činjenicu, suočava se sa njom i kreće da se bori. Tu smo mi da mu pomognemo , da pomognemo detetu i da postignemo da naše dete već do 18. godine bude sposobno i preuzme brigu o svojoj bolesti“, kaže predsednica "Društva za prava dece sa astmom"Snežana Radić.

Pravovremena kao i pažljiva i redovna ispitivanja dovode i do tačne dijagnoze. Uz pravilnu terapiju ova bolest može veoma malo da utiče na svakodnevni život.

"Lečenje dece i lečenje astme je skupo, međutim, najskuplje je nelečenje, neprepoznavanje i lečenje takve dece u odeljenjima intenzivnih nega, kiseonikom i brojnim lekovima. Znači da je potpuno rezonski i stručno, socijalno, odgovorno i opravdano tu decu na vreme otkrivati i na vreme ih lečiti, ništa skuplje od neprepoznate i nelečene astme“, objašnjava načelnik odeljenja za pulmologiju Instituta za majku i dete Predrag Minić.

Astma se ne može izlečiti, ali kada je na vreme dijagnostifikovana i uz adekvatne lekove može se kontrolisati pa čak dovesti do vrhunskih rezultata.

Petina vrhunskih sportista boluje od astme i bez ikakvih smetnji uspeva da postigne dobre rezultate pa čak i da obara rekorde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: