Dinkić: 60 firmi bi da investira

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da se trenutno šezdesetak stranih firmi interesuje za veće investicije u Srbiji.

Izvor: FoNet

Sreda, 05.05.2010.

15:58

Default images

Sa završetkom Koridora 10 i modernizacijom ostale saobraćajne mreže, uz lokalne inicijative i državnu podršku, inostrana ulaganja u našu infrastrukturu i privredu biće sve veća, rekao je Dinkić, koji je dodao da ga čudi kako rukovodstvo u Čačku nema nikakvih inicijativa za prevazilaženje teškoća u tom gradu, koji je nekada prednjačio u razvoju privatnog preduzetništva.

"Sa više drugih gradova, poput Kragujevca, Jagodine, Šapca, Inđije i Sremske Mitrovice, nije takav slučaj. Tamošnja rukovodstva se trude da nizom pogodnosti, kao što su manje lokalne takse i pripremljene lokacije, privuku što više investitora", rekao je Dinkić.

Ministar Dinkić očekuje da će sa članovima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji dolaze 12. maja u Srbiju povodom četvrte revizije tekućeg kreditnog aranžmana, Vlada Srbije voditi ozbiljne razgovore o reformi poreskog sistema i usklađivanju penzija.

"Mislim da moramo neke druge poteze da povučemo, ali hajde da sačekamo prvo razgovor sa MMF. Ja ne krijem da sam pobornik da se odmrznu palte i penzije i mislim da ćemo i na tu temu razgovarati", izjavio je Dinkić.

On smatra da se sada, kada se vidi da će Srbija imati privredni rast najmanje dva odsto, može razgovarati o odmrzavanju plata, zatim i penzija.

Sa delegacijom MMF-, potvrdio je Dinkić, biće razgovora i o reformi poreskog sistema.

"To znači smanjenje poreza na plate i ujednačavanje stope PDV-a na 18 odsto uz izuzetak osnovnih životnih namirnica poput hleba, mleka, ali i bebi opreme, novina, knjiga", rekao je Dinkić.

On je kazao da nije upoznat sa štrajkom radnika privatne čačanske fabrike "Slap grupa" i pozvao je predstavnike Štrajkačkog odbora i sindikata da mu se obrate.

Radnici "Slap grupe" su od 22. aprila u generalnom štrajku zbog neisplaćene dve i po plate, penzionog osiguranja od 2005. godine, zdravstvenog osiguranja od jula 2009. godine i putnih troškova za 13 meseci.

Dinkić je rekao da je ekonomska situacija u Srbiji teška, uprkos tome što statistika pokazuje da smo izašli iz recesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: