"Novi START" sutra dobija potpis

Predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev potpisaće sutra u Pragu novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja, tzv. "novi START."

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

20:50

Default images

Ruski predsednik doputovao je večeras iz Bratislave u Prag, a veče pred samit Medvedev koristi za razgovore sa češkim predsednikom Vaclavom Klausom pošto Obama u Prag stiže tek sutra. Sporazum omogućava smanjenje nuklearnog arsenala dve zemlje za oko trećinu i uspostavljanje efikasnih mehanizama kontrole.

Dogovoru su prethodili gotovo jednogodišnji pregovori koje su Medvedev i Obama dogovorili prilikom prvog susreta u Londonu 1. aprila 2009. godine.

Prag i predsednički zamak Hradčani kao mesto za potpisivanje sporazuma o kontroli nuklearnog oružja odabrao je američki predsednik, zbog toga što je upravo ispred Hradčana 5. aprila 2009. Obama predstavio Evropljanima svoju viziju sveta bez nuklearnog oružja.

Potpisivanju sporazuma prethodiće jednočasovni susret na kojem će, prema prvim nezvaničnim najavama, Obama pokušati da pridobije Rusiju za oštrije sankcije protiv Irana, jer je Kina, kako izgleda, sada prvi put spremna da ne blokira sankcije povodom nuklearnog programa Teherana.

Vašington je pred sutrašnji samit objavio svoju novu nuklearnu doktrinu koja se uklapa u dogovoreni novi sporazum sa Rusijom da se smanji gornja granica nuklearnih arsenala za jednu trećinu, a broj raketa za 10 do 20 odsto.

Sporazum će pratiti i dodatne deklaracije, a Moskva je najavila da će u njoj ostaviti sebi pravo da od sporazuma odstupi ukoliko nova američka antiraketna odbrana ugrozi vitalne interese i nuklearni arsenal Rusije.

"Mi ćemo sami procenjivati kada je američki potencijal ugrozio ruske nuklearne snage", rekao je uoči samita šef ruske diplomatije Sergej Lavrov o dodatnoj jednostranoj deklaraciji.

Praški samit prate do sada neviđene mere obezbeđenja, sveobuhvatnije nego kada je Prag bio domaćin samita NATO, zasedanja MMF-a i Svetske banke ili poseta američkih predsednika Bila Klintona, Dzordža Buša ili prošle godine Baraka Obame na samitu EU dok je njome predsedavala Češka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: