BiH: Od juna bez viza za EU

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH Sulejman Tihić izjavio je da će u junu u Sarajevu biti objavljeno da se građanima BiH od leta ukidaju vize.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

16:01

Default images

Tihić je najavio da će to biti obelodanjeno na sastanku zvaničnika EU i zemalja zapadnog Balkana i da mu je to rečeno tokom susreta u Sarajevu sa zamenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom i ministrom spoljnih poslova Španije Migelom Anhelom Moratinosom.

Pored predstavnika zemalja članica EU, na skup u Sarajevu će biti pozvani i predstavnici Ruske Federacije i Turske, naglasio je Tihić.

Tihić je rekao da je svojim sagovornicima preneo stav njegove stranke koja smatra da u godini u kojoj se održavaju izbori nije dobro da se razgovara o bilo kakvoj ustavnoj reformi u BiH.

"Razgovarali smo načelno o mogućoj ustavnoj reformi koja bi se dogodila nakon izbora, s tim da eventualno pre izbora napravimo nekakvu izjavu, deklaraciju ili nešto slično i na taj način potvrdimo svoju opredeljenost da ćemo odmah nakon izbora raditi na tim rešenjima", rekao je Tihić, koji je i predsednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On kaže da je predočio da nije dobro sprovoditi ustavnu reformu u izbornoj godini, a "pogotovo nije dobro obavezivati određene političare koji posle izbora možda neće biti više u vlasti".

"Mislim da nije pogodno vreme za razgovore o ustavnoj reformi i zbog toga što imamo jedno loše iskustvo iz 2006. godine", rekao je Tihić podsetivši da su tadašnje stranke na vlasti, među kojima i SDA, napravile aprilski paket ustavnih amandmana, koji nije dobio dvotrećinsku većinu.

Potom su, rekao je, na vlast došli oni koji su taj paket rušili i zbog toga četiri godine BiH ima zastoj u procesu unutrašnjih integracija ka EU.

"Naš je stav zato da pitanje ustavne reforme treba ostaviti za period posle izbora, a da sad treba pokušati rešavanje drugih važnih pitanja kao što je Zakon o popisu stanovništva, Zakon o državnoj imovini, vojnoj imovini, kao i preostala pitanja vezana za status distrikta Brčko...", rekao je Tihić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: