"Slučaj Dade Vujasinović prioritet"

Istraga o smrti novinarke Dade Vujasinović je prioritet, izjavio direktor policije. Predmeti su u tužilaštvu, navodi ministar Dačić.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

13:44

Default images

Uoči sutrašnje, 16. godišnjice od ubistva novinarke Dade Vujasinović direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je taj slučaj prioritet policije. On kaže i da je policija dobila zahtev od Tužilaštva da nastavi istragu, kao i da je zaključeno da Dada Vujasinović najverovatnije nije izvršila samoubistvo, već da se radi o ubistvu i da policija postupa po tom zahtevu tužilaštva.

Prošle godine došlo je do obrta u istrazi o uzrocima smrti novinarke Dade Vujasinović, kada je utvrđeno da je ona ubijena i da nije reč o samoubistvu.

Za takav zaključak bilo je potrebna decenija i po, a danas direktor policije Milorad Veljović saopštava da je i taj slučaj prioritet u radu policije.

"Mi smo skorije dobili zahtev višeg tužioca iz Beograda i trenutno postupamo po tom zahtevu. Znači taj predmet nije zatvoren on je i dalje otvoren za rad”, izjavio je Veljović.

“Što se tiče ostalih nerešenih ubistava, sigurno da je prioritet rada kriminalističke policije rad na tim predmetima i rasvetljavanje. Onog trenutka kada se budu stekli uslovi za bilo koje procesuiranje se neće ćutati", poručuje on.

Međutim, o tome šta je urađeno za više od godinu dana, od kada je tužilaštvo naložilo novu istragu, ministar policije Ivica Dačić danas nije govorio.

"Ali ja vas takođe molim da shvatite da sam ja izabran za ministra deset, osam ili ne znam ni ja koliko godina posle svega toga i da sigurno je bilo mnogo lakše to uraditi u to vreme ili neposredno posle tih ubistava”, kaže Dačić.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nadežda Gaće, nezadovoljna je efikasnošću države kada je reč o istragama o ubistvima novinara.

”Da li je moguće da samo kada su novinari ubijeni ne postoje tragovi. Da li su samo ubice novinara tako pažljivo vodile računa da izbrišu svoje tragove, da se nikad ne dozna ko ih je ubio. Pa mislim da nije tačno“, ocenjuje ona.

Dada Vujsinović nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. Aprila ’94. Prvobitna istraga je konstatovala da je reč o samoubistvu, iako se već iz obdukcionog zapisnika videlo da su u Dadu Vujasinović ispaljena dva hica.

Ključnim dokazima, odmah nakon Dadine smrti, izgubio se svaki trag, a sa puške iz koje je pucano otisci nikada nisu ni uzeti.

Na osnovu novih činjenica, Tužilaštvo je krajem januara prošle godine zatražilo od policije da prikupi dokaze radi otkrivanja počinioca ovog ubistva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: