Stajnberg doputovao u Beograd

Zamenik državnog sekretara Džejms Stajnberg doputovao je večeras u dvodnevnu posetu Beogradu, potvrdio je pres atase američke ambasade Brajan Stimler.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 07.04.2010.

09:18

Default images

U ambasadi SAD nisu mogli da preciziraju tačan raspored sastanaka i sagovornika tokom njegovog boravka u Beogradu. Stajnberg, koji je doputovao iz Sarajeva, poručio je da će srpskim zvaničnicima preneti podršku Vašingtona evropskim aspiracijama Srbije i spremnost američke administracije da sarađuje s Beogradom na jačanju stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Stajbnerg je uoči dolaska u region, u Vašingtonu rekao da je ohrabren napretkom koji je Srbija učinila na planu evropskih integracija protekle godine uključujući viznu liberalizaciju i podnošenje kandidature za članstvo u EU kao i time što je od srpskih zvaničnika dobio uveravanja da je Srbija svesna značaja saradnje sa Haškim tribunalom.

Visoki američki zvaničnik će takođe ohrabriti ovdašnje vlasti da sarađuje sa Prištinom u rešavanju praktičnih pitanja, rečeno je u američkoj ambasadi.

Stajnberg je tada najavio da će u razgovorima sa srpskim zvaničnicima biti dotaknuto i pitanje Kosova.

"Priznajemo da imamo neslaganja, ali i zajedničke interese. Razgovaraćemo kako da premostimo te razlike. Značajno je da se radi na tome da se ne stvori nestabilost u regionu", istakao je on.

Najavljujući posetu zemljama zapadnog Balkana Stajnberg je podsetio da je sadašnja američka administracija od početka posvećena stabilnom i prosperitetnom Balkanu.

Visoki američki diplomata je turneju po regionu počeo posetom Ljubljani 6. aprila i Sarajevu 6. i 7. aprila.

On je u Ljubljani podržao politički proces započet okupljanjem lidera zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja i pozdravio zalaganje Slovenije koja je bila jedan od organizatora tog skupa za uspostavljanje tešnje saradnje među zemljama regiona i njihovo približavanje Evropskoj uniji.

Konstatujući da među zemljama i liderima zapadnog Balkana i dalje postoje razlike, on je ukazao da treba tražiti načine da se o tim razlikama razgovara i da se ljudi povezuju uprkos različitim stavovima.

Stajnberg je u Sarajevu zajedno sa ministrom spoljnih poslova Španije Migelom Anhelom Moratinosom pokušao da uveri tamnošnje političke lidere u neophodnost ustavnih promena.

Stajnberg i Moratinos su sa sagovornicima u Sarajevu razmotrili Madridsku dekaraciju koju je inicirala Španija.

Posle razgovora u Beogradu visoki američki diplomata će turneju završiti posetom Prištini.

Vejvoda: BIH ima prioritet u odnosu na Kosovo

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda kaže da će u fokusu Stajnbergove posete Srbiji biti rešavanje praktičnih problema na Kosovu, a da konačno rešenje kada je reč o pitanju statusa tek predstoji.

"I SAD shvataju da nije rešeno formalno pitanje bez obzira što je 65 zemalja priznalo nezavisnost Kosova a dve trećine članice nije i da tu treba poraditi na iznalaženju tog formalnog rešenja. Odnosi između Prištine i Beograda ne postoje. Ako smo u Evropi i kako su to rekli predsednici Tadić i Josipović - radimo u duhu evropskog partnerstva, onda i na ovom najtežem pitanju za Srbiju treba naći taj put, taj modalitet i tu formu koja će omogućiti da se dođe do nekakvog konačnog rešenja."

Ipak, kaže Vejvoda, u fokusu pažnje Evropske unije je Bosna i Hercegovina, koju na putu ka evrointegracijama koče unutrašnji problemi.

B92: Kada bismo stavili na kantar BIH i Kosovo, jer to su dva problema koja se pominju kada je reč o zapadnom Balkanu pored svih ostalih koje imamo, šta ima veću težinu u toj problematičnosti?

Vejvoda: Mislim zaista da BIH definitivno ima veću, zato što prosto gledaju tu situaciju kao nešto što je u nekom statusu kvo koji preti možda da se pogorša. Mislim da je BIH ovde u žiži njihove pažnje zbog straha i bojazni da BIH ne zaostane u integracionim procesima.

Zainteresovanost Sjedinjenih Država za to da aktivno učestvuju u rešavanju bosanskog pitanja Vejvoda objašnjava time da u Sjedinjenim Državama, pa i kod zvaničnika Bosne i Hercegovine, postoji stav da Evropa trenutno nije u stanju da nađe rešenje prihvatljivo za sve.

Gostovanje Ivana Vejvode u "Kažiprstu", možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: