Štrajk radnika "Iskra metala"

Invalidi rada i hendikepirana lica iz novopazarskog preduzeća ''Iskra metal'' posle sedam dana štrajka glađu, odlučili su da radikalizuju mere.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 29.03.2010.

15:19

Default images

Kako kažu, više neće komunicirati ni sa kim i nikome neće otvarati vrata, pa čak ni svojim porodicama. Dvadeset štrajkača ''Iskra metala'' traži isplatu 21. neisplaćenog ličnog dohotka i isplatu razlike u ličnim dohocima u periodu od 1991. do 2003. godine od PIO fonda.

Predsednik Štrajkačkog odbora invalida rada novopazarskog preduzeća "Iskra metal", Halko Društinac rekao je da im se već sedam dana, koliko štrajkuku niko nije obratio i da je to jedan od razloga za radikalizaciju štrajka.

"Ovde se radi o tečkim bolesnicima, to su invalidi rada sa profesionalnim oboljenjima kojima je preostalo malo radne sposobnosti. Oni su ostali bez ikakvih sredstava za život", kaže Društinac.

Prema njegovim rečima, zdravlje štrajkača je u veoma lošem stanju ali odbijaju lekarske intervencije.

"Pomoć nismo zvali jer je odlučeno da prekinemo kontakt i bilo kakvu lakarsku pomoć", kaže on.

Tim radnicima PIO duguje različite sume, od 350.000 do milion dinara, na osnovu izvršne presude iz 2004. godine.

Radnici traže isplatu na osnovu izvršnih i pravosnažnih presuda Okružnog suda u Novom Pazaru i Trgovinskog suda u Kraljevu, koji je potvrdio da postoji dug.

"Imamo presude u ime naroda, pravosnažne i izvršne, i tražimo da nam se plati ono što nam pripada", izjavio je Društinac.

Među štrajkačima je nekoliko bolesnika, koji su imali teške operacije ili boluju od teških bolesti.

Podsetimo, ova fabrika je bila u stečaju od 2005. do decembra 2009. godine kada je privatizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: