Poslanici u utorak o Srebrenici

Slavica Đukić-Dejanović zakazala je za utorak sednicu parlamenta a jedina tačka dnevnog reda je predlog Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

14:45

Default images

Još se ne zna koje će sve stranke podržati deklaraciju. Naprednjaci o svojoj podršci odlučuju pre sednice, LDP podnosi amandmane kako bi se u tekst rezolucije ubacila reč genocid, dok poslanici Bošnjačke liste najavljuju da će predložiti usvajanje deklaracije Evropskog parlamenta o Srebrenici i tražiti da se 11.jun u Srbiji proglasi za Dan sećanja na žrtve.

S druge strane, socijalisti već govore o drugoj deklaraciji, u kojoj bi se govorilo o zločnima nad Srbima, i koja bi mogla da se nađe pred poslanicima već posle Uskrsa.

Za to vreme predstavnici nevladinog sektora ukazuju na apsurdnost situacije u kojoj se partije dogovaraju oko nečeg što već ima svoje ime, a to je genocid.

Predsednica parlamenta, Slavica Đukić-Dejanović u izjavi za B92 kaže da poslanici mogu da podnose amandmane na predloženi tekst, a o njima će se diskutovati u okviru vremena predviđenog za jedinstvenu raspravu. Deklaracija će biti sutra u 11 pred poslanicima, kada će i uslediti jedinstvena rasprava o tekstu deklaracije.

Vreme cenkanja političkih partija i čekanja da se deklaracija o Srebrenici nađe u Skupštini Srbije je prošlo. 11 sati je i rok do kada poslanici mogu da podnose amandmane, ali, kako tvrdi predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, vremena za neki nov tekst deklaracije neće biti.

"Neće biti vremena posebnog za raspravu o amandmanima. U okviru vremena predviđenog za jedinstvenu raspravu diskutovaće se i o amandmanima i izjašnjavaćemo se o amandmanima. Ponuđeni tekst je ovaj koji smo ponudili, on se ne može menjati za slučaj vanredne sednice, odnosno za slučaj hitnog postupka koji je očigledno usledio obzirom da je gospođa Kolundžija podnela predlog za hitni postupak“, kaže ona.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da su poslanici vladajuće koalicije razmatranje po hitnom postupaku zatražili kako bi se izbegli "sada već očigledni pokušaju da se ta tema po ko zna koji put politizuje i zloupotrebi u političke, odnosno partijske svrhe".

I još jedna stranka u vladajućoj koaliciji, G17 plus, uverena je da će rezolucija već sutra biti usvojena, pa tako šefica poslaničke grupe te stranke Suzana Grubješić ocenjuje da u parlamentu postoji potrebna većina za usvajanje deklaracije.

"Verovatno je za neke ovaj tekst premalo, za neke je previše, ali mislim da je nađena prava mera kako se treba odnositi prema Srebrenici, a zašto to mislim, zato što se jedino nisu oglasili oni na koje se tekst odnosi, a to su Bošnjaci iz federacije BIH“, rekla je Grubješićeva.

B92: Ali čuli ste, verujem, predstavnike islamske zajednice?

Grubješićeva: To je deo islamske zajednice, nije se drugi deo islamske zajednice oglasio. Ćutanje obično znači odobravanje.

Podsetimo, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je da islamska zajednica neće prihvatiti Deklaraciju o Srebrenici ukoliko u njoj ne bude jasno stajalo da je reč o genocidu.

Da je neophodno da se reč genocid nađe u teksu smatra i Liberalnodemokratska partija, čiji je opštinski odbor iz Novog Pazara danas pozvao lidere vodećih bošnjačkih stranaka - Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, kao i poslanike iz njihovih stranaka da podrže amandmane LDP.

Umesto podrške iz SDP-a , tačnije od poslanika Meha Omerovića, stižu tvrdnje da ta stranka nije ni potpisala Predlog deklaracije o Srebrenici koji će se naći pred Skupštinom.

"Mi smo imali svoj predlog teksta, ali ga nismo hteli poturati u javnosti, niti smo hteli s njime da mašemo radi publiciteta, jer smatramo da je reč o jednom veoma osetljivom pitanju. Na plenarnoj sednici mi ćemo govoriti i o konkretnim primedbama, a imamo i spremljene predloge i konkretne, tako da ćemo pokušati da popravimo ovaj tekst“, kaže Omerović.

Kako sada stvari stoje, za deklaraciju će glasati ZES, G17 plus, SPS, PUPS, nacionalne manjine i najverovatnije oba samostalna poslanika, a to znači 128 glasova.

Na stav naprednjaka se još čeka, a odluka o podršci zavisi od sednice Predsedništva stranke, koja je zakazana za sutra u pola devet.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević smatra da cenkanjem stranaka oko teksta i podrška parlamenta deklaraciji gubi poentu.

"Ima nešto što je čudno i neverovatno, nije jedino, u kome se stalno govori o partijskom dogovoru oko deklaracije. Pa čujte, ima stvari oko kojih se ne možete partijski dogovarati, ja mislim da je to ceo apsurd ove situacije, jer nisu partije te koje se mogu dogovoriti oko onoga što ima svoje ime“, smatra ona.

Predsednica parlamenta, međutim, odbacuje kritike upućene Skupštini.

"Deklaracija je uopšte kao akt zapravo po svojoj suštini izražavanje stava očigledno poslaničke većine, bilo bi dobro da bude što veća ta poslanička većina o jednoj temi. Tema je zločin u Srebrenici i sama činjenica da ćemo to sutra i izglasati govori o tome da parlament ima snage da se oglasi i na taj način mislim da je to dobro“, objašnjava Slavica Đukić-Dejanović.

U Predlogu Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici piše da Narodna skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima.

Navodi se i da Narodna skupština najoštrije osuđuje sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija.

DS: Razgovaraćemo o primedbama na tekst

Portparolka DS-a Jelena Trivan izjavila je da je učinjeno sve da se postigne širok konsenzus oko teksta deklaracije o Srebrenici, kao i da će se sutra videti koje su sve primedbe onih koji ne podržavaju taj tekst.

Ona je objasnila da je za usvajanje deklaracije o Srebrenici potreban jedan dan, a da bi posle toga Skupština Srbije nastavila rad.

Upitana o primedbama članica vladajuće koalicije koje su najavile da neće glasati za deklaraciju o Srebrenici, ona je odgovorila: "Bićemo u prilici da o tome sutra razgovaramo."

"Učinili smo sve što smo mogli da postignemo širok konsenus, a koliko smo uspeli videćemo sutra", rekla je ona.

Po njenim rečima, to što se pojedine stranke protive tekstu deklaracije o Srebrenici "govori o samim političkim strankama i koliko su spremne da glasaju za ovo civilizacijsko pitanje".

Upitana da li se tekst deklaracije može menjati, ona je podsetila na izjavu predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da je nemoguće menjati postojeći tekst, već da je moguće napisati novu deklaraciju.

Trivanova je za stav predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da je potrebno napisati još jednu deklaraciju kojom bi se osudili svi zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije rekla da to nije ništa novo i da se o tome već razgovaralo.

Ona je dodala da bi o tome moglo da se razgovara u narednim danima, podsetivši da je o sadašnjem tekstu deklaracije bilo velike polemike i u javnosti i među poslanicima i da je procenjeno da je postignut dogovor u vladajućoj koaliciji.

"Zašto tek danas čujemo primedbe, ne znam", rekla je Trivanova, pozvavši poslanike da nađu kompromis i da sutra u Skupštinu Srbije uđu dostojanstveno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: