Odbor: Ispitati privatizacije

Policija će po nalogu tužilaštva ispitati slučajeve o kojima se govorilo na šestočasovnoj sednici skupštinskog odbora - privatizaciji Luke Beograd i "Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

10:12

Default images

Odbor, kako se navodi u usvojenim zaključcima, traži od nadležnih tužilaštava da se ispitaju tvrdnje o organizovanom kriminalu iznete na sednici odbora. U međuvremenu, Dragan Todorović smenjen je sa funkcije predsednika tog odbora.Dušan Bajatović iz SPS, koji je preuzeo predsedavanje odborom, kaže da će stenografske beleške s odbora biti prosleđene tužilaštvu.

Nikada do sada sednici odbora za bezbednost nisu zajedno prisustvovali šef BIA, ministarka pravde, ministar unutrašnjih poslova i direktor policije. Oni su se okupili da razgovaraju o borbi protiv organizovanog kriminala.

Nakon smene predsednika odbora Dragana Todorovića pod rukovodstvom socijaliste Dušana Bajtovića, počela je dugo očekivana rasprava o oragnizovanom kriminalu. Poslanike je najviše interesovala privatizacija Luke Beograd i "Novosti".

Ministar policije Ivica Dačić je rekao da na osnovu informacija koje poseduje, MUP nikada nije vodio istragu o privatizaciji kompanije "Novosti", a da u slučaju privatizacije Luke "Beograd" postoji predstavka malih akcionara tog preduzeća. On je podsetio da su te privatizacije obavljene pre sadašnjeg sastava MUP.

Usvajanju zaključaka usprotivili su se članovi odbora iz Srpske radikalne stranke, koji su tražili da tužzilaštvo ispita navode Stanka Subotića Caneta da je Miroslavu Miškoviću i Milanu Beku dao novac kojim su kupili kompaniju "Novosti" i Luku "Beograd", kao i da se ispita veza Subotića sa političarima.

Direktor policije Milorad Veljović je upozorio da pojedine kriminalne grupe koriste i neke državne fukcionere za svoje radnje. Te funkcionere, ali ni grupe koje to rade, nije naveo.

"U realizaciji svojih kriminalnih ciljeva, organizovane kriminalne grupe intenzivno koriste svoje veze u državnim i privrednim, odnosno finansijskim strukturama, a posebno je zabrinjavajuća namera da vrbuju zaposlene u resornim ministarstvima", rekao je Veljović.

Dačić je rekao da teme o kojima su govorili članovi odbora nisu nastale pre godinu ili godinu i po dana i da će MUP raditi svaki predmet bez obzira o kome je reč.

Povodom pitanja članova odbora o Darku Šariću, Dačić je naveo da je Šarićeva grupa krajem 2008. godine označena kao jedna od najorganizovanijih kriminalnih grupe, ali da je nastala mnogo ranije.

Odbor smenio Todorovića

Odbor za bezbednost Skupštine smenio je predsednika Dragana Todorovića iz SRS zbog, kako je ocenjeno u vladajućoj koaliciji korišćenja Odbora u partijske svrhe.

Do izbora novog predsednika, Odborom će predsedavati dosadašnji zamenik predsednika Dušan Bajatović iz SPS-a. Predlog za smenu Todorovića dao je Marko Đurišić iz DS-a, sa obrazloženjem da je on zloupotrebljavao funkciju za promociju stranke i da Odbor nije mogao da ostvaruje ulogu koju ima u donošenju zakona i u kontroli rada državnih organa.

Nikada do sada sednici odbora za bezbednost nisu zajedno prisustvovali šef BIA, minisatrka pravde ministar policije i direktor policje. Oni su se okupili da razgovaraju o borbi prtiv organizovanog kriminala.

Ali pre rasprave vladajuća koalicija odlučila je da prvo smeni Todorovića sa mesta predsednika, koji je ubeđen da vlast selektivno pristupa borbi protiv kriminala.

"Kako to da mi imamo tri službe bezbednosti, u ono vreme i pet smo imali, a da danas sazanjemo da je VAC Manojlu Vukotiću hteo da da 500 hiljada evra, dao mu već avansno 75 hiljada evra da bi prodao kompaniju novosti“, kaže Dragan Todorović.

U vladajućoj koaliciji tvrde da je smena Todorovića bila neophodna kako bi se odblokirao rad odbora.

Đurišić je obrazložio da se razrešenje Todorovića traži zbog toga što poslanici vladajuće većine smatraju da je on od početka zloupotrebljavao funkciju predsednika odbora za promociju svoje stranke, zakazivao sednice na način koji nije odgovaro ulozi tog odbora, radio samoinicijativno i omalovažavao članove odbora iz vladajuće većine.

Todorović je odbacio tvrdnje da je zloupotrebio tu funkciju za promociju svoje stranke i rekao da se trudio da radi na osnovu Poslovnika.

Dragan Šormaz iz DSS-a rekao je da ne smatra da je primedba DS o stranačkoj promociji ozbiljna i da bi zbog nje trebalo da se raspravlja o smeni predsednika odbora, dok je Miroslav Markićević iz NS-a zapitao zašto se sada postavlja pitanje smene Todorovića ako se tvrdi da je dve godine radio loše.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da će svaka informacija koja se čula na sednici odbora, a koja je od značaja za policijski rad, biti ispitana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: