Luković počasni građanin Sarajeva

Priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" dodeljeno je novinaru Petru Lukoviću i Francisu Buebu, direktoru Francuskog kulturnog centra "Andre Malro".

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

19:10

Default images

Gradsko veće Grada Sarajeva je to danas jednoglasno odlučilo dodeljujući najprestižnije nagrada Grada Sarajeva za 2010. godinu. U obrazloženju za dodelu priznanja, navodi se da je novinar Petar Luković bio jedan od prvih novinara - žrtava politike Slobodana Miloševića, i novinar koji je osuđivao i dizao glas protiv totalitarnog režima u Srbiji.

Luković je druga osoba iz Srbije koja je dobila ovu nagradu.

Sarajevska gradska skupština proglasila je 2005. godine Natašu Kandić, izvršnu direktorku Fonda za humanitarno pravo, za počasnu građanku Sarajeva.

"Počasni građanin Sarajeva" je priznanje koje se dodeljuje građanima BiH, ali se počasnim građaninom može proglasiti i strani državljanin, za naročit doprinos razvoju i afirmaciji Sarajeva, i razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima
solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

Francuz Francis Bueb je 1994. doputovao u Sarajevo i zahvaljujući njemu, ideje i glas mnogih sarajevskih književnika i intelektualaca o ratu u BiH, probijali su se tada u Evropu, piše u obrazlozenju odluke.

Bueb je osnovao Kulturni centar "Andre Malro" koji i danas radi.

Drugim današnjim odlukama je utvrđeno da je dobitnik "Šestoaprilske nagrade" direktor Međunarodnog festivala "Sarajevska zima", Ibrahim Spahić, za doprinos u kulturi.

Priznanje "Ključ Grada Sarajeva" dodeljeno je Roju Gutmanu, američkom novinaru i publicisti, koji je prvi upozorio javnost na logore smrti u BiH, objavljujuci tekstove u listu "Njusdej".

"Njegov angažman pruzio je dodatnu argumentaciju za intervenciju i uspostavljanje mira", piše u obrazloženju odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: