“Uprava ne poštuje prava građana“

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da administracija u Srbiji nedovoljno poštuje prava građana.

Izvor: Beta

Utorak, 16.03.2010.

18:11

Default images

"Uprava u Srbiji u velikoj meri je okrenuta prema sebi, a ne prema građanima i njihovim pravima i na zakonu zasnovanim interesima", rekao je Janković u izveštaju Zaštitnika građana o radu u 2009. godini, koji je ta služba dostavila Skupštini Srbije.

"Nije retka pojava da zaposleni u državnim organima, pored odsustva svesti o sadržini pojma 'dobra uprava', ne poznaju ni osnovne elemente pravnog poretka, niti opšte propise koji uređuju rad organa uprave i službenika, pa ni propise koji regulišu tok postupka koji sprovode", navedeno je u izveštaju.

Kao problem je navedeno i to što takvi zaposleni ne gube posao niti se kažnjavaju.

Po brojnosti, kako je navedeno u izveštaju, prošle godine posebno su bile česte pritužbe građana na kršenja prava iz radnog odnosa i prava stečenih u vezi sa radnim odnosom, pre svega prava iz penzijskog osiguranja, koja treba da kontroliše inspekcija rada.

Zaštitnik građana je u izveštaju pozvao Skupštinu Srbije da zajednički zatraže od Vlade i drugih državnih organa da u potpunosti sarađuju sa tom službom u zaštiti prava građana.

U izveštaju se traži i da se pojača odgovornost za propuste državnih organa, državnih funkcionera i službenika u radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: